Piratjakt väcker frågor | Fria.Nu
Fria Tidningen

Piratjakt väcker frågor

Nu åtalas de första somalierna i Tyskland för piratverksamhet i Indiska oceanen. Men kritiker frågar sig varför EU blundar för det europeiska tjuvfisket.

Den 11 juni ställdes 10 somalier inför en domstol i Hamburg, anklagade för att ha kapat ett tyskt lastfartyg i Indiska oceanen den 5 april. De är de första att åtalas i Tyskland som en del av Operation Atalanta, den europeiska unionens militära insats utanför Somalia för att ”avskräcka, förebygga och slå tillbaka piratdåd och väpnade rån.” Sedan december 2008 patrullerar krigsfartyg och flygplan från EU-länderna Indiska oceanen. Men kritiker menar att det dolda uppdraget är att skydda europeiska fartyg som anklagas av somaliska sjömän och internationella organisationer för illegalt fiske och dumpning av giftigt avfall utanför Somalias kust.

Ett exempel är det spanska fiskefartyget Alakrana, som i oktober 2009 kapades av somalier som hävdade att det fiskade olagligt. Två månader senare släpptes fartyget mot en lösensumma på fyra miljoner dollar, men anklagelserna om tjuvfiske utreddes aldrig.

Enligt FN kan Somalia förlora uppemot 300 miljonar dollar årligen på tjuvfiske. Sådana siffror har fått bland annat den pensionerade tyske amiralen Lutz Feldt att mana EU att utöka mandatet för Operation Atalanta till att bekämpa olagligt fiske. Men hittils har inget illegalt fiske i indiska oceanen avslöjats eller förhindrats som följd av Operation Atalanta.

– De franska och spanska fartyg som fiskar i Indiska oceanen opererar i internationella vatten. Om de fiskar olagligt i området är det upp till de nationella myndigheterna i deras länder att sätta stopp för det‚ säger en talesman för EU-styrkan IPS.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2019 Fria.Nu