Segdragen strid för Kvibergs marknad | Fria.Nu
Fria Tidningen

Segdragen strid för Kvibergs marknad

Varje helg under 15 år har turister och göteborgare träffats på Kvibergs marknad för att köpa, sälja och umgås. I februari nästa år riskerar marknaden att läggas ner. Då försvinner inte bara en mötespunkt, utan även arbetstillfällen för cirka 250 försäljare.
– Jag blir arbetslös, jag förlorar allting om marknaden lägger ner. Jag och min fru försörjer oss på det här, säger Conny Zhu, en av försäljarna på Kvibergs marknad.


I åtta år har Conny Zhu arbetat på marknaden. Från en fast plats i det gamla regementets stallar säljer han varje helg bland annat klockor, datateknik och hörlurar.
Ursprungligen kommer han från Shanghai i Kina och det är också där han köper in de varor som han säljer på marknaden. I Kina jobbade han som ingenjör inom industridesign. Men när han kom till Sverige för tio år sedan, fick han inga ingenjörsjobb.
– Problemet för oss invandrare när vi söker jobb, är språk och utbildning, säger Conny Zhu.
Istället sökte han sig till restaurangbranschen, som innebar långa arbetsdagar och dålig lön. Hans arbetssituation fick honom att börja se sig om efter andra möjligheter. Under den här perioden besökte han ibland marknaden, och det var då idén väcktes om att själv bli försäljare.
– Jag tänkte att här kanske jag har en chans. Det är lättare för oss invandrare att komma in och starta eget. Jag började med att sälja lite småsaker och begagnade saker, och efter några månader upptäckte jag att det fungerade, säger han.

Marknadsstallarna ägs av det kommunala fastighetsbolaget Higab som arbetar på uppdrag av Göteborgs politiker. En politisk majoritet står sedan tidigare bakom det som kallas idrottsvisionen, vilket bland annat innebär att marknadens lokaler kommer att användas till idrottsverksamhet.
– De håller också på att byggas skolor och bostäder i Kvibergsområdet. Då blir det en helt ny trafik- och logistiksituation, säger Ann-Christin Håkansson, förvaltningschef på Higab.
Enligt det ursprungliga hyresavtalet skulle marknadens mittersta stall stängas i februari i år. Den övriga marknaden har hela tiden haft ett hyresavtal som sträcker sig till februari 2011. I början av det här året valde politikerna att göra alla marknadsstallarnas hyresavtal lika långa. I praktiken innebär detta att situationen för marknaden i dag, och framöver, är den samma som innan hyreskontraktet förlängdes. Om inga nya beslut fattas under året så kommer Kvibergs marknad som tidigare planerat, att läggas ned i februari nästa år.

Gunilla Dörner Buskas, socialdemokratisk ordförande i Higabs styrelse, säger att året bör användas till att fundera på var marknaden egentligen ska ligga.
– Kviberg är etableringsplatsen just nu men jag tror snarare att vi kommer att hitta en annan etableringsplats åt marknaden, säger hon.
Någon ny hyresgäst som kan ta över efter marknaden, finns inte ännu. Higab har dessutom letat nya lokaler till marknaden, men också det utan framgång.
Gunilla Dörner Buskas tycker att försäljare och besökare ska hålla sig uppdaterade på vad som händer i Kvibergsfrågan.
– Det kan innebära nya villkor. Det måste man ha med sig om man ska vara realistisk, säger hon.


Fakta: 

<h2><strong>Kvibergs marknad</strong><br>Marknaden grundas 1995<br>Marknaden har mellan 10 000-15 000 besökare varje helg. <br>Här finns cirka 250 fasta företagare och dessutom hyr loppisförsäljare bord.<br>Marknadsstallarna ägs av det kommunala fastighetsbolaget Higab som arbetar på uppdrag av Göteborgs politiker. Higab tog i början av 2010 beslut om att inte förlänga marknadens hyreskontrakt. <br>I februari 2011 ska hela marknaden upphöra.<br>Stadskansliet utreder vilka platser i kommunen som kan komma ifråga för torg- och marknadshandel i framtiden.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

”Kviberg är en bidragande faktor till integration”

Göteborgs stad letar ny plats till Kvibergs marknad. Men det finns inga garantier för vad som händer när kontraktet löper ut. Aktivisterna i gruppen ”Rädda Kviberg” kämpar vidare. Nu har de startat ett eget parti.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu