• Slow art day går av stapeln den 14 april. Ambitionen är att ge besökare en ny och fördjupad ingång till konsten. På bilden ses en kvinna famför ett konstverk av Tasso.
Fria Tidningen

Dags att ge konsten tid att verka

Slow Art Day är en dag då vi ger konsten mer än ett ögonkast. "I snitt tittar en person på ett verk i en utställning mellan 15 och 20 sekunder. Det är inte alls tillräckligt för att förstå ett konstverk fullt ut", säger Emelie Storm, konstpedagog på Röda Sten.

Hur länge skulle du betrakta Da Vincis Mona Lisa vid ett besök av Louvren? Mer än 15 sekunder? Det är nämligen tiden som den genomsnittlige konstbesökaren ger världens mest berömda målning, detta enligt en undersökning från museet.

Konstverk behöver dock mer tid för att verka, vilket uppmärksammas under International Slow Art Day.

Denna speciella konstdag startades 2008 av Phil Terry, som ett experiment. Vad skulle hända om han istället för att rusade igenom en utställning med hundratals konstverk, istället valde ut ett par stycken och ägnade all tid åt dessa verk.

För att undersöka premissen besökte han utställningen Action/Abstraction som vid denna tid visades på Jewish Museum i New York. Framför Hans Hoffmans målning Fantasia tillbringade han en timme.

Han uppskattade upplevelsen så mycket att han nästa år valde att göra om samma sak, men nu tog han några vänner med sig. Det blev starten för Slow Art Day som sedan dess utvecklats till en global företeelse.

Länsmuseet i Gävleborg var 2015 det första svenska museum som uppmärksammade dagen. I år går det att räkna in Röda Sten Konsthall på listan över aktuella utställningsplatser.

Faktum är att Röda Sten inte hade tid att vänta in det officiella datumet för Slow Art Day. De tjuvstartade redan i början av mars.

– Vi är väldigt intresserade av konceptet och ville testa det något innan själva Slow Art Day. Efter två lyckade arrangemang tror jag detta kan bli återkommande programpunkter hos oss, säger Emelie Storm, programkoordinator och konstpedagog på Röda Sten.

Vad är det för konst som ni visar under Slow Art Day?

– Det är en installation av Delcy Morelos. Man får en halvtimme i lugn och ro med verket, sedan återsamlas gruppen för att diskutera konstupplevelsen.

Innan Phil Terry startade Slow Art Day var han inte speciellt konstintresserad.

– Det var min fru som drog med mig på konstutställningar. Jag visste inte hur jag skulle titta på konst, som de flesta skyndade jag mig genom utställningen, säger han till Art News.

Emelie Storm känner igen beteendet.

– Vi ser också att det i vårt samhälle i dag finns behov av att ta det lugnt. Rum och tillfällen då vi tillåts att ta ett extra andetag, inte kolla mailen, inte ringa någon, inte skynda på, inte hetsa vidare till nästa sak på listan.

Författaren Henry David Thoreaus citat ”It’s not what you look at that matters, it’s what you see” fungerar som ett motto för Slow Art Day. Att dela sina upplevelser med andra är en viktig del av konceptet.

– Det är inte unikt för Slow Art Day, utan det är något som många konstinstitutioner strävar efter. Som konstpedagog har jag dock aldrig tidigare varit med om att besökarna är så intresserade av att dela med sig av sina känslor, ofta är det mer vanligt att de ställer frågor, säger Emelie Storm.

Fakta: 

Slow Art Day

Vad: En dag då man tar det lite lugnare och ger sig tid att betrakta konstverken i lugn och ro. Besök ett museum välj ut fem konstverk och betrakta varje verk i 5–10 minuter. Efteråt kan du slå dig ner med några vänner, ta en fika, och diskutera verken tillsammans.

När: 14 april.

Var: Tre museer deltar i Sverige, dessa är Röda Sten Konsthall, Göteborg. Wanås Skulpturpark, Länsmuseet i Gävleborg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu