Allt viktigare med jobb för att inte halka utanför systemet | Fria.Nu
Fria Tidningen

Allt viktigare med jobb för att inte halka utanför systemet

De politiska besluten har varit mer avgörande än löneutvecklingen för de växande inkomstklyftorna i Sverige. Det menar LO i en ny rapport som hävdar att dagens försämrade trygghetssystem har spätt på gapet ytterligare.

LO har i veckan presenterat en rapport som visar att inkomstklyftorna i Sverige har ökat kraftigt under perioden 1991– 2007. Ökningen är allra tydligast mellan de som har jobb och de som är sjuka och arbetslösa. I den senare gruppen har antalet fattiga fördubblats sedan 2002. LO uppger dessutom att inkomstspridningen mellan grupperna intensifierades mellan 2006 och 2007.

– Regeringen genomförde flera reformer som slog igenom under 2007. Det var skattelättnader och försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen. De här ingreppen på trygghetssystemet har fortsatt de senaste två åren, så vi är tämligen säkra på att skillnaderna har ökat mer än vad rapporten visar, säger Irene Wennemo, arbetslivschef på LO.

2002 hade åtta procent av Sveriges sjuka, pensionärer och arbetslösa en låg inkomst, det vill säga en inkomst som understeg 60 procent av befolkningens medianinkomst. 2007 hade andelen fattiga ökat till 16 procent. Det är inte samhällets löneutveckling utan de politiska besluten som har varit avgörande, hävdar LO.

– Jämför man heltidsanställda LO-medlemmar med högre tjänstemän har båda grupper haft en likartad inkomstutveckling. Det är inte löneutvecklingen som har blivit sämre utan de som står utanför arbetsmarknaden som har fått det sämre. Har man jobb går det bra, har man inte jobb går det mycket sämre, säger hon.

LO räknar med att inkomstklyftorna kommer att öka dramatiskt de kommande åren, när sista steget i sjukförsäkringen träder i kraft vid årsskiftet.

– Nu kommer många som har haft en sjukförsäkring att förlora rätten till ersättning och det är dessutom en grupp som inte heller har rätt till a-kassa. Många kommer att hamna i socialbidragsfällan i en tid då det dessutom är en svag utveckling på arbetsmarknaden, säger Irene Wennemo.

LO:s studie baserar sig på offentlig inkomststatistik för 20–64-åringar från SCB, Statistiska centralbyrån, och från en undersökning av Hek, Hushållens ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Höjningen känns bara pliktskyldig”

Regeringens förslag om att höja studiemedlet med 350 kronor till nästa år får inte ett enbart positivt bemötande av studentorganisationerna. ”Höjningen är för liten och vi är även kritiska till att det är lånedelen som höjs”, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande för SFS, Sveriges förenade studentkårer.

Fria Tidningen

Så schysst är din bank

En svensk bank får full pott i senaste Fair Finance Guide ­– men de flesta brister stort i hållbarhetsarbetet.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu