Fria Tidningen

Hbt-ungdomar oftare utsatta för sexualbrott

Hbt-ungdomar utsätts för fler sexualbrott än sina jämnåriga heterosexuella och har lågt förtroende för polisen. Det slår RFSL ungdom fast i en rapport om hbt-ungdomars hälsa och utsatthet.

RFSL ungdom släppte i veckan rapporten Effekter av heteronormen. Rapporten som besvarats av drygt 3 000 hbt-ungdomar mellan 15–26 år visar att hela 57 procent blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp. Det kan jämföras med Ungdomsstyrelsens undersökning om svenska gymnasieungdomar där 17 procent uppgav att de utsatts för sexualbrott.

– Vi tycker att det är en oroväckande hög siffra. Men vi tror också att de som svarat inte syns i andra typer av enkäter och att undersökningen är svår att generalisera. Men bilden är att hbt-ungdomar har det tufft, säger Felix König, förbundsordförande för RFSL ungdom.

Han tror att heteronormen i samhället är en betydande orsak till varför hbt-ungdomar mår sämre än heterosexuella jämnåriga.

– Bilden vi fått är att många hbt-ungdomar har låg självkänsla. Den sexuella gränssättningen blir svår när man har svårt att acceptera sin läggning fullt ut.

Rapporten visar att de hbt-ungdomar som inte får stöd av familj och vänner i sin sexuella läggning i högre utsträckning utsätts för sexualbrott än de som accepterats av omgivningen.

– Det visar att ett positivt bemötande ofta gör att man mår bra. Men i verkligheten blir man ofta ifrågasatt av vänner och bekanta och i synnerhet i mindre städer. Det kan också göra att man i bland utsätter sig för saker man egentligen inte vill, säger Felix König.

Förtroendet för polisen hos hbt-ungdomar är lågt. Endast var tionde person som blivit utsatt för sexualbrott har anmält det till polisen. Av dem som anmält har hälften varit missnöjda med polisens bemötande.

– Kombinationen stor ohälsa, utsatthet för hatbrott och lågt förtroende för polisen är väldigt oroväckande. Det finns ett stort behov av sociala mötesplatser för hbt-ungdomar och det behovet har regering och kommuner ansvar för att fånga upp, säger Felix König.

RFSL ungdom pekar på en rad åtgärder som skulle behöva vidtas. Bland annat man vill man se tydligare riktlinjer till socialtjänsten för hur man ska stötta ungdomarna. Förbundet kräver också att varje ungdomsmottagning ska ha garanterad hbt-kompetens hos all personal.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu