Fria Tidningen

De får inte vara med i Vancouverbacken

I nästan två år har kampen pågått för att kvinnliga backhoppare ska få delta i OS. Och flera domstolar har konstaterat att de blir diskriminerade. Men nu är det över. Och backhoppning förblir en strikt herrgren även i OS i Vancouver i vinter.

FRIA har tidigare skrivit om kontroversen kring olympisk backhoppning, som i dag är den sista grenen i vinter-OS som inte är öppen för både manliga och kvinnliga deltagare. Anledningen är att Internationella olympiska kommitén, IOK, menar att grenen inte är tillräckligt utvecklad på damsidan – trots att det internationella skidförbundet så sent som 2006 röstade för att göra dambackhoppning till en olympisk gren med siffrorna 114–1.

Men omröstningen vann inte gehör hos IOK, som hänvisade till att en sport måste ha två andra utvecklade internationella mästerskap innan den kan tas upp som olympisk gren. Problemet är att flera undantag från den regeln gjorts – bland annat för just manlig backhoppning.

När det framkom att backhoppning skulle förbli en strikt herrgren även 2010 slöt sig en stor grupp amerikanska och kanadensiska utövare samman och stämde IOK för könsdiskriminering. Och deras sida vann gehör inledningsvis. I en lägre instans konstaterades det att IOK:s beslut stred mot den kanadensiska konstitutionen, som förbjuder alla former av diskriminering baserat på kön. Men samtidigt ansåg domstolen att det inte var Vancouvers skyldighet att låta dem delta i spelen.

Backhopparna överklagade till den högsta domstolen i delstaten British Columbia – och nu har en ny dom fallit, en med överraskande implikationer. Den kanadensiska rätten har nämligen konstaterat att förfarandet att inte låta kvinnor delta förvisso strider mot kanadensisk konstiution och alltså är diskriminerande – men att det inte spelar någon roll. För det är inte Kanada som har juridisk bestämmanderätt över OS. Det är IOK själva. Och Vancouvers olympiska kommitté behöver alltså inte bry sig om Kanadas grundlagar när man organiserar spelen.

Den amerikanska backhopparen Lindsey Van, som innehar banrekordet på Vancouvers backhoppararena men som alltså inte kommer att delta i spelen, reagerade med bestörtning.

– IOK kommer hit och gör som de vill. Det är skrämmande.

Representanter för IOK uttryckte å andra sidan sin lättnad över att ”spelen nu kan fortgå som planerat”. I de olympiska stadgarna står att IOK:s uppdrag bland annat är att uppmuntra och stötta jämställdhet inom idrotten, och att diskriminering på vilken grund som helst är oförenligt med den olympiska rörelsen.

– Vi förstår att utövarna vill tävla på högsta möjliga nivå och vi fortsätter följa sportens utveckling med intresse, skriver kommittén i ett offentligt uttalande i samband med domen.

Backhopparna har en instans kvar, Kanadas högsta domstol, men att ta fallet dit kan ta flera månader, och OS inleds i tidiga februari.

– Jag är fortfarande chockad, men vi tänker fortsätta att stötta de här kvinnorna. De förtjänar att få delta. Det här är inte rätt, sade Deedee Corradini, ordförande för det amerikanska backhoppningsförbundet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Initiativ mot homofobi inom fotbollen

Den 19 februari i år inträffar den första internationella dagen mot homofobi inom fotbollen. Det är brittiska The Justin Campaign, döpta efter den ende öppet homosexuella herrfotbolls-spelaren i Englands historia som startat kampanjen efter stort missnöje med hur fotbollsförbunden hanterar frågan.

Fria Tidningen

Facklig strid hotar ställa in Super Bowl

Natten till måndag den kommande veckan spelas världens största idrottsevenamng, finalen i de amerikanska fotbollsmässterskapen Super Bowl. Spektaklet följs av miljoner tittare världen över – men i skymundan pågår en facklig kamp som kan ställa in framtida finaler.

Fria Tidningen

Snön försvinner för skidåkarna

Trots det envetna snövädret i Europa på sistone är framtiden långtifrån säkrad för alpinisterna. I takt med att snögränsen försvinner uppåt hotas skidorter och alpin verksamhet i hela världen.

Fria Tidningen

Jonas Ramahlo bröt den sista barriären

Jonas Ramahlo är född 1993 och en ovanligt talangfull försvarare. Han har redan spelat fem U17-landskamper för sitt Spanien. I förra veckan hann han dessutom med att skriva sitt eget kapitel i fotbollshistorien. Och det var bara hans första tävlingsmatch.

Fria Tidningen

Kaos i fotbollsvärlden inför 2010

Med knappa halvåret kvar till VM i Sydafrika dras det internationella fotbollsförbundet FIFA med en rad problem. Flera medlemsorganisationer står anklagade för grov korruption och politisk inblandning. Kommunikationsdirektören vill avgå. Och nu har Interpol kallats in.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu