Fria Tidningen

Facklig strid hotar ställa in Super Bowl

Natten till måndag den kommande veckan spelas världens största idrottsevenamng, finalen i de amerikanska fotbollsmässterskapen Super Bowl. Spektaklet följs av miljoner tittare världen över – men i skymundan pågår en facklig kamp som kan ställa in framtida finaler.

I finalen möter New Orleans Saints Indianapolis Colts. Det rubriceras som en revansch för hela staden New Orleans, som ännu inte fullt har återhämtat sig från katastrofen med orkanen Katrina. Efter flera dramatiska finaler de senaste åren är förväntningarna höga.

Men New Orleans revansch kan också bli den sista Super Bowl på oväntat länge – tack vare en långvarig konflikt som är på väg att kulminera.

Striden har gått hela vägen genom de amerikanska rättskanalern och har nu nått fram till Högsta domstolen. I mitten av januari framförde ägarna till de trettiotvå olika lagen som spelar i NFL sitt klagomål framför rätten. De vill ses som en enda institution i affärssammanhang – inte som konkurrenter.

Det är en strid som har pågått i tio år snart, sedan ligan tecknade ett sponsoravtal med Reebook om alla ”officiella souvenirer.”

Förutom att det innebar att souvenirerna blev avsevärt dyrare betydde det också att ett litet kepsföretag i Illinois, som tidigare kunnat teckna avtal om att göra affärer med individuella lag inom ligan, inte längre kunde hålla verksamheten flytande. De valde att stämma ligan.

I samma ögonblick som målet nådde rättegång samlade ägarna till de olika lagen ihop sig och deklarerade att man hädanefter var en gemensam institution – inte konkurrenter. Därför hade man rätt att teckna enhetliga avtal – och därför har man helt andra förutsättningar för att förhandla, med spelarfack och med andra aktörer.

Konsekvenserna av att NFL ses som en enhet är, för de individuella spelarna, stora. Om lagen ses som samarbetspartners inom en större insitution, och inte som konkurrenter, kommer lagägarna att kunna ignorera spelarnas arbetsrätt utan att den spelarfacket, NFLPA, kan göra någonting. Just nu innebär det scenariot att spelarna går ut i en så kallad ”lockout” – vägrar spela tills förhandlingarna är lösta. Det har tidigare inträffat i de stora amerikanska ligorna – det mest välkända exemplet är från hockeyligan NHL, som inte spelade någon säsong överhuvudtaget år 2006.

Juridikens kvarnar mal långsamt, och än så länge har Högsta domstolen bara konstaterat att man kommer att ta upp fallet. Men oron är stor bakom kulisserna.

En företrädare för spelarfacket har offentligt uppmuntrat alla spelare att spara en fjärdedel av sina löner den närmaste tiden. Och tiden är på väg att rinna ut. Senast den tionde mars i år måste spelarfacket och ligaledarna ha förhandlat fram ett löneavtal under de gällande reglerna – en förhandling som komplicerats avsesvärt av att Högsta domstolen nu tar upp fallet om NFL:s status. Om parterna väntar ut varandra och inget avtal sätts – får världen antagligen klara sig utan SuperBowl så tidigt som säsongen 2011.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Initiativ mot homofobi inom fotbollen

Den 19 februari i år inträffar den första internationella dagen mot homofobi inom fotbollen. Det är brittiska The Justin Campaign, döpta efter den ende öppet homosexuella herrfotbolls-spelaren i Englands historia som startat kampanjen efter stort missnöje med hur fotbollsförbunden hanterar frågan.

Fria Tidningen

Snön försvinner för skidåkarna

Trots det envetna snövädret i Europa på sistone är framtiden långtifrån säkrad för alpinisterna. I takt med att snögränsen försvinner uppåt hotas skidorter och alpin verksamhet i hela världen.

Fria Tidningen

Jonas Ramahlo bröt den sista barriären

Jonas Ramahlo är född 1993 och en ovanligt talangfull försvarare. Han har redan spelat fem U17-landskamper för sitt Spanien. I förra veckan hann han dessutom med att skriva sitt eget kapitel i fotbollshistorien. Och det var bara hans första tävlingsmatch.

Fria Tidningen

Kaos i fotbollsvärlden inför 2010

Med knappa halvåret kvar till VM i Sydafrika dras det internationella fotbollsförbundet FIFA med en rad problem. Flera medlemsorganisationer står anklagade för grov korruption och politisk inblandning. Kommunikationsdirektören vill avgå. Och nu har Interpol kallats in.

Fria Tidningen

Legaliseringen vinner mark i USA

Fler och fler amerikaner är för en legalisering av cannabis. Och nyligen blev Maine den femte delstaten att tillåta försäljning av medicinsk marijuana. Nu hoppas flera aktivister på att marijuana kan vara lagligt inom bara några år.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu