• Midhat Ajanovic återvänder i Värstingen från Sarajevo till krigsåret 1993.
Göteborgs Fria

Värstingen från Sarajevo

Adhat "Ajan" Ajanovics Värstingen från Sarajevo handlar om Senad Kapos och är en skildring av en brutal karriär i brott. Värstingen från Sarajevo är dels denna våldsamma historia men samtidigt en kärleksförklaring till en stad och skildringen av en kultur.

Boken tar avstamp i att Senad vaknar på ett sjukhus helt omedveten om vad som har hänt med honom. Det är 1993 och kriget i Jugoslavien pågår för fullt. Med de skador som han ådragit sig är det ett under att han är vid liv och de smärtor han dras med är olidliga. När minnena successivt kommer tillbaks får de honom att glömma smärtan. Därför är att minnas precis vad han gör. Insikten att det skott som träffade honom inte kom från fienden, utan från sidan, från hans egna soldater, väcker dessutom en ännu större lust att rannsaka det förflutna. Senad minns därför, det är det enda han kan göra. Han gör det för att komma undan smärtan, men också för att förstå.

Första halvan av boken handlar just om Senads uppväxt och den skoningslösa karriär han gör som kriminell. Den är stundtals brutal och kompromisslös, Senad går bokstavligen över lik för att lyckas som kriminell. Så småningom övergår boken dock till att skildra kriget i forna Jugoslavien och detta ur den kriminella bosniern Senads perspektiv. Med de resurser han tillförskansat sig bildar han en paramilitär grupp, som när kriget kommer försöker häva den Serbiska belägringen av Sarajevo. Serberna beskrivs som våldsamma och skoningslösa när det gäller att infria sina drömmar om ett Storserbien. Senad skyr inte heller några medel när det gäller att besegra sina motståndare och till sist går han även så långt att han kidnappar civila för att använda dem i sin kamp.
Detta är en bok som skildrar en manskultur, ett mansdominerat samhälle där styrka är den främsta egenskap. Senad är stark, fysiskt, men kanske främst till sinnet. Det är med viljestyrka som han kommer långt i livet. Men det är även hans ovilja att kompromissa som till slut driver honom för långt.
Då boken skildrar en manskultur tenderar den också att vara aningen mansdominerad. Kvinnornas roller i boken är reducerade, de blir till föremål i männens värld, antingen som mödrar, hustrur eller älskarinnor
Kanske är stilen romantiserande, speciellt de egenskaper som de olika huvudkaraktärerna besitter. Men det finns även i romanen även ett djupare plan, en vilja att förstå samt att skildra det faktum att allt inte alltid är svart eller vitt.
Boken är annars välskriven och det finns ett flyt i handlingen, även om språket ibland är lite stelt och kantigt. "Ajan" skriver kunnigt, välinformerat och intressant. Det är en spännande och givande läsning där inblicken i konflikten i forna Jugoslavien ger boken en extra tyngd.
Midhat Ajanovic, "Ajan" kallad, är född och uppvuxen i Sarajevo därifrån han flyttade till Göteborg. Han har tidigare jobbat mycket med animation och publicerat sig i en mängd olika format. GFT: s läsare känner igen hans vassa illustrationer under signaturen Ajan. Värstingen från Sarajevo är 'Ajans' femte bok och den första som ges ut på svenska.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Spännande debut med ben i två världar

Simon Jonsson är en blott tjuguett år ung författare från Stockholmstrakten, hans debutbok är en klurig och rolig konstruktion, men aningen ofärdig i språket och i stilen, skriver Magnus Bernvik.

Göteborgs Fria

Obarmhärtig uppgörelse med rysk politik

Anna Politkovskajas Rysk Dagbok är en obarmhärtig uppgörelse med rysk politik och brinnande aktuell i samband med ettårsdagen av hennes mord, skriver Magnus Bernvik.

Göteborgs Fria

Ett liv i utanförskap

Göteborgaren Renzo Aneröds "Vildsvinet" utspelars sig i Gårdsten. Det är en samtidsskildring om främlingsskap, hederskultur, religion och våldsam hämnd.

Göteborgs Fria

Scheeres skriver om skenheliga kristna värderingar

Få skit och vara tacksam för det, det är nämligen för ditt eget bästa. Julia Scheeres Jesusland är en uppväxtskildring från den amerikanska mellanvästern som utspelar sig på 1970-talet. Det är en välskriven bok om uppfostran genom hot och våld, skenheliga kristna värderingar och människor som njuter av att plåga andra.

Göteborgs Fria

Beatlesmani på Island

Med Beatlesmanifestet är Einar Már Gudmundsson, författare till Universums änglar, tillbaka i 1960-talets Reykjavik med en sprudlande skröna från gränslandet mellan barndom och tonår.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu