Göteborgs Fria

Obarmhärtig uppgörelse med rysk politik

Anna Politkovskajas Rysk Dagbok är en obarmhärtig uppgörelse med rysk politik och brinnande aktuell i samband med ettårsdagen av hennes mord, skriver Magnus Bernvik.

Rysslands president Putin gör som han vill och ingen säger emot honom, inte längre i alla fall. I och med mordet på Anna Politkovskaja så tystades en av de få kvarvarande journalister som vågade säga vad hon faktiskt tyckte. Hon lämnar dock ett mäktigt och ett brutalt verk efter sig.

Rysk dagbok är en mycket intressanta inblick i en bit av den ryska samtidshistoria som kanske närmast kan beskrivas som en cirkus, eller möjligtvis en komedi. Bara att den inte är det minsta rolig. Det handlar om Tsar Putin och allt vad han gör för att åtnjuta fullkomlig makt i Ryssland. Rysk dagbok fungerar även som en länk till Rysslands för övrigt mycket intressanta historia där en mängd maktgalna despoter avlöser varandra och överträffar varandra i enbart i galenskap och grymhet.

Rysk dagbok var nästan färdigskriven när Politkovskaja den 7e oktober förra året sköts till döds på öppen gata. Utredning kring hennes mord är en passande fortsättning på den travesti som hon beskriver i Rysk Dagbok. Det kan nästan sägas att de händelser som följt på hennes mord är ett tragiskt slut på den historia som hon själv aldrig skrev klart. Av de tiotal personer som i somras greps har ännu ingen dömts. Och utifrån vad som beskrivs i Rysk Dagbok är jag tveksam till om detta kommer att ske
Dagboksformen är bra och lättläst, Politkovskaja döljer inte heller sina egna åsikter och uttrycker kraftfullt vad hon tycker om det som händer i Ryssland och om de personer som utför Putins smutsjobb. Politkovskaja står konsekvent på offrens sida. Hon gräver och rotar och förolämpar de som inte ska ifrågasättas. Rysk Dagbok är sannerligen en skildring av ett förfall och en uppgörelse med ett Rysslands väg mot att bli allt igenom korrupt! All opposition motarbetas konsekvent, underrättelsetjänsten härjar fritt och dödar ostraffat. Rysk Dagbok klär brutalt klär av detta ryska politiska system och visar även på den skam Politkovskaja känner inför den valhänthet med vilken otänkbara brutaliteter iakttas av det ryska folket. Dagboken beskriver de händelser från december 2003 till augusti 2005 som spelar roll för det politiska livet i Ryssland. Tiden har Politkovskaja delat in i tre avsnitt, som bär rubrikerna Den ryska parlamentarismens död, Rysslands stora politiska depression, samt Vårt missnöjes vinter och sommar.
Det är en otrolig bredd Politkovskaja erbjuder i det som hon beskriver men hon står alltid på offrens sida och hon strävar alltid efter sanningen. Det går som läsare inte att stå emot kraften i dagboksnoteringarna. Oavsett om de är kortfattade notiser eller om det är intervjuer med bödlar eller med anhöriga till offer så finns där alltid en oerhörd kraft.

Kan man blunda för vad som sker i Ryssland idag? De upprepade brott mot demokratin och det totala förakt med vilket de mänskliga rättigheterna betraktas. Det är en fråga som jag ställer mig efter att ha läst Rysk Dagbok.

Fakta: 

Rysk Dagbok
Författare: Anna Politkovskaja
Förlag: Ordfront

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Spännande debut med ben i två världar

Simon Jonsson är en blott tjuguett år ung författare från Stockholmstrakten, hans debutbok är en klurig och rolig konstruktion, men aningen ofärdig i språket och i stilen, skriver Magnus Bernvik.

Göteborgs Fria

Ett liv i utanförskap

Göteborgaren Renzo Aneröds "Vildsvinet" utspelars sig i Gårdsten. Det är en samtidsskildring om främlingsskap, hederskultur, religion och våldsam hämnd.

Göteborgs Fria

Scheeres skriver om skenheliga kristna värderingar

Få skit och vara tacksam för det, det är nämligen för ditt eget bästa. Julia Scheeres Jesusland är en uppväxtskildring från den amerikanska mellanvästern som utspelar sig på 1970-talet. Det är en välskriven bok om uppfostran genom hot och våld, skenheliga kristna värderingar och människor som njuter av att plåga andra.

Göteborgs Fria

Beatlesmani på Island

Med Beatlesmanifestet är Einar Már Gudmundsson, författare till Universums änglar, tillbaka i 1960-talets Reykjavik med en sprudlande skröna från gränslandet mellan barndom och tonår.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu