Fria Tidningen

Kulturhus i Malmö dömer ut polisrazzia som politisk

Polisen använde alkohollagen som förevändning för att dölja politiska motiv. Det menar medlemmar i kulturhuset Utkanten i Malmö efter förra helgens polisrazzia där bland annat sju datorer beslagtogs. Nu ska aktivitetshuset koppla in advokater mot polisen.

Det var i lördags som ett 30-tal kravallutrustade poliser med rånarluvor och dragna batonger oanmält stormade kulturhuset Utkanten i Malmö innan en spelning. Trots att polisen hävdar att grunden för tillslaget var brott mot alkohollagen konfiskerades sju datorer och annan teknisk utrustning vid tillslaget.

– Huset betraktas som en plats där den autonoma vänstern håller till. Den här razzian handlade om att polisen ville förvissa sig om att vi inte planerar någon aktion inför klimatmötet i Köpenhamn. Jag tror inte att polisen normalt brukar ha med ett tiotal it-tekniker i släptåg vid krograzzior, säger Mats på kulturhuset Utkanten som menar att polisen använde alkohollagen som förevändning för den husrannsakan som gjordes.

Det var på Forskningsavdelningen, ett hackerspace som är en del av aktivitetshuset, som datorerna och den tekniska utrustningen beslagtogs. Marcus på Forskningsavdelningen tycker att polisen uppträdde märkligt.

– Vi satt på avdelningen och drack te när massa poliser plötsligt sprang upp och skrek att vi skulle lägga oss på golvet med händerna synliga. De sade först att vi inte var misstänkta för något brott utan att de var där för alkohollagen, säger han.

Trots att ingen misstanke fanns berättar Marcus att ytterligare 10 till 15 poliser anslöt för att gå igenom den tekniska utrustningen i rummet.

– Jag förstår fortfarande inte vad alkoholen hade med våra datorer att göra. Vi är en teknikverkstad där vi programmerar och återanvänder dataskrot och annan gammal teknik. Vi vill förstå hur saker fungerar men vi använder inget i brottsligt syfte, säger han.

Malmöpolisens informatör Lars Mahler vidhåller dock att syftet med razzian i första hand var att beslagta alkohol. Han påstår att polisen undersökte datorerna för att få information om vem som var ansvarig för lokalen. Men att det sedan uppkom misstankar om dataintrång som gjorde att de beslagtog datorerna.

– Vi har inte haft några
politiska motiv utan det här handlade om att vi hade fått uppgifter om att klubben bröt mot alkohollagen. Nu är det här med datorerna en utredningsfråga så jag vet inte hur länge vi behåller dem, säger han

Är inte ett 30-tal kravallutrustade poliser, civilpoliser och it-tekniker en ovanligt stor styrka när polisen misstänker brott mot alkohollagen?

– Vi vill vara bra befolkade när vi gör den här typen av tillslag och i helgen hade vi extra mycket resurser att tillgå. Vi hade fått signaler om att den 30 november skulle bli lugnare än vi först trott, förklarar Lars Mahler.

Polisens brottsrubriceringar efter tillslaget är brott mot alkohollagen, brott mot vapenlagen och förberedelse till dataintrång. Mats på kulturhuset ser polisens aktion som ett försök att smutskasta verksamheten i media.

– Det som de kallar vapen är ett antal fyrverkeripjäser som vi tyvärr glömt att ta bort. Alkoholen som de beslagtog var inlåst och inte till försäljning. De är inköpta av våra konsertarrangörer som kompensation till artisterna för att de spelar gratis. Vi är ingen nattklubb utan ett kulturhus, säger han.

Nu ska kulturhuset koppla in advokater.

– Vi ser det här som en provokation och stöld. Först och främst vill vi få hjälp med att jämföra polisens lista över beslagtaget gods med vår egna. Vi vill ha tillbaka våra saker, säger Mats och meddelar att kulturhuset kommer att köra på som vanligt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu