Stockholms Fria

”Snävt utrymme för vänsterskribenter i dag”

Tankesmedjan Konflikt bjöd i söndags in till en utbildningsdag för framtidens vänsterskribenter på ABF-huset i Stockholm. Det välbesökta evenemanget tog upp såväl handfasta tips som de utmaningar vänstern möter i ett borgerligt medielandskap.

Ett 50-tal aktivister och skribenter satt bänkade förra helgen för att ta del av skrivråd, tips om argumentering, föreläsningar om hur man gör research, för att delta i diskussioner kring varför sociala medier är ett viktigt verktyg och hur det är att vara progressiv i ett borgerligt dominerat medielandskap. Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, pratade om det snäva utrymmet för vänstern inom medierna.

– Vill du fortsätta vara skribent i den borgerliga pressen, ja då kan man inte stå och tala på hur många demonstrationer som helst. Det finns ju en gräns där i dag.

Men hon menade ändå att vänsterns självcensur, att man håller tyst av omtanke för karriären, är det största hindret för en progressiv journalistik i dag.

– Vänsterns självcensur är förödande. Jag tycker att det mumlas och viskas alldeles för mycket.

Hon efterlyste en mer rakryggad inställning från vänsterns sida. Kajsa Ekis Ekman, frilansskribent på bland annat DN, pratade å sin sida om att bemöta högerns nyspråk.

– En grej som jag tycker högern gör mycket nu är att vända på steken och försöka få dem att likna oss. Moderaterna är ”nya arbetarpartiet”, Kristdemokraterna är feministiskt och folkligt. Allt ska det vändas på och det är verkligen något som görs i syfte att förvirra. Hur kontrar man det? Man måste komma tillbaka till människan och verkligheten och fråga sig: hur lever folk, hur drabbas folk, hur ser ekonomin ut, hur ser verkligheten ut i de här frågorna?

Martin Fredriksson från Researchgruppen, som låg bakom avslöjandet av nazisten Hampus Hellekants fortsatta kartläggningsverksamhet, gav en snabbkurs i grävande journalistik. Slutligen höll Petter Nilsson från Tankemedjan konflikt ett föredrag om argumentering. Var uppdaterad, förutspå motståndarens nästa argumenteringsdrag och framför allt håll dig kort, var hans budskap. Deltagarna lämnade ABF-huset med en frivillig hemläxa i bagaget. De uppmanades att skicka in debattbidrag till redaktionerna för Arbetaren, Flamman, Fria Tidningen och Värmlands Folkblad. Framtidens vänsterskribenter kanske finns i ett debattinlägg nära dig.

 

Tips till framtidens skribenter

 

Kajsa Ekis Ekman om skrivande:

• Var personlig.

• Var ärlig med varför du skriver.

• Hainte för många siffror. Det räcker med en eller två som du kan diskutera runt.

• Begripliggör siffror. Jämför till exempel Förbifart Stockholms 27 miljarder med x miljoner i nedskärningar.

 

Petter Nilsson om argumentering:

• Följ debatten och var påläst. Studera, studera och studera.

• Skaffa idoler och ta reda på vad som gör att du tycker att de är läsvärda.

• Ha en klar bild av varför du ger dig in i en debatt.

• Fatta dig kort. Högst tre åsikter per artikel och inte fler än en åsikt per stycke.

• Inled med poängen och återkom till den på slutet.

• Förutsäg motståndarens nästa debattdrag.

 

Martin Fredriksson om intervjuteknik:

• Var alltid artig, supertrevlig och korrekt – oavsett person.

• Ställ öppna frågor som ”hur kändes det?” istället för ”blev du arg?”.

•Gå på intervjupersonens (IP) ego: ”alla tycker att jag ska prata med dig…”

• Låt intervjupersonens tystnad tala. Avbryt inte tystnaden, vänta och se vad IP kommer att säga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst för ett tillgängligare samhälle

Projektet ”Ta plats!” vill sätta fokus på konstens möjligheter att bidra till ett tillgängligt samhälle. I fredags invigdes projektet på Kulturhuset.

– Jag tror på konstens möjligheter för demokratifrågor, säger konstnären och producenten Po Hagström och sammanfattar vad projektet handlar om.

Stockholms Fria

”Designkoder” i ny stadsdel i Råcksta

En ny stadsdel planeras i Västerort. De som flyttar in i Vällingby parkstad får möjlighet att köpa en råyta och planera sitt eget boende i samråd med en arkitekt. Men vissa riktlinjer kommer att styra utformningen.

Stockholms Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu