Fria Tidningen

Sverige hjälper Grekland att jaga flyktingar

Sedan i söndags deltar ett spaningsflygplan från Kustbevakningen i Frontex insats utanför Grekland. Syftet är att hindra båtflyktingar från att ta sig in i EU, och kritiker menar att Sverige genom sitt deltagande legitimerar Greklands hårt kritiserade asylmottagande.

Sedan 2006 patrullerar Frontex – EU:s myndighet för yttre gränskontroll – regelbundet vattnen utanför Afrikas norra kust och centrala Medelhavet. Just nu pågår den så kallade Operation Poseidon, där totalt 22 av unionens medlemsstater deltar. För första gången medverkar även Sverige, med ett spaningsflygplan från Kustbevakningen.

Operationen syftar till att strypa strömmen av båtflyktingar till Grekland från framför allt Turkiet, som blivit ett transitland för flyktingar från Irak.

– Vi ska främst nattetid övervaka gränsen för att tidigt upptäcka och identifiera illegala överfarter från Turkiet mot de grekiska öarna, säger Lars Franzén, flygchef på Kustbevakningen, till SR Ekot.

De iakttagelser det svenska planet gör ska sedan rapporteras till grekiska myndigheter, som fattar beslut om och ansvarar för vidare åtgärder.

Det svenska deltagandet i Frontexoperationen är dock inte okontroversiellt. Människorättsorganisationer som Amnesty, Human rights watch och Röda korset har alla riktat svidande kritik mot Greklands flyktingpolitik. Landets kustbevakning har flera gånger anklagats för tortyr och systematisk misshandel och förhållandena i dess flyktingläger anses vare sig rättssäkra eller människovärdiga.

Men den kanske allra mest graverande kritiken gäller kustbevakningens praxis att försöka hindra flyktingar från att ta sig in på grekiskt territorium. Därmed nekas flyktingar den rätt att söka asyl som anges i artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Denna kränkning av de mänskliga rättigheterna bidrar nu Sverige till, anser Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Kalle Larsson.

– Jag menar att Sverige genom att man skickar det här spaningsplanet både legitimerar och bidrar till de här kränkningarna av asylrätten.

Miljöpartiets dito Bodil Ceballos håller med.

– Vi legitimerar att människor inte ska ha rätt att söka asyl i EU-länderna, om man inte kommer in på unionens vatten får man inte söka asyl. Det svenska planet ska tipsa kustbevakningen så att de ska kunna mota Olle i grind. Det betyder i det här sammanhanget att man förvägrar människor deras mänskliga rättigheter.

På försvarsdepartementet, som har det politiska ansvaret för Sveriges deltagande i Frontex operation, betonar man att det är Kustbevakningen som fattat ett tjänstemannabeslut om att sända ner spaningsplanet.

Att planet ska delta i en insats som riskerar att resultera i kränkningar av de mänskliga rättigheterna har dock inte väckt någon reaktion inom regeringen, berättar Catharina Henriksson, politiskt sakkunnig på försvarsdepartementet.

– Vi har ju kontinuerlig diskussion om flera uppdrag och samarbeten men har inte talat specifikt om det här fallet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu