Fria Tidningen

Miljöorganisation till angrepp mot klimatmärkt mat

Naturskyddsföreningen varnar för att den nya klimatmärkningen av livsmedel kommer att försvåra miljöarbetet framöver. ”Den tittar bara på ett av sexton miljömål. Risken med märkningen är att andra miljöproblem ökar i stället”, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Köttproduktionen släpper sammanlagt ut mer växthusgaser än hela transportsektorn. Det visar Svenska naturskyddsföreningens senaste rapport Kött är mer än klimat som även talar om att svenskarnas konsumtion av kött ökat med 50 procent de senaste tjugo åren. Maten på bordet står nu för 30 procent av de svenska hushållens totala klimatpåverkan.

– Vi kan minska vår klimatpåverkan kraftigt genom att äta mindre kött och välja mer grönsaker och miljömärkta varor. Kött har en kraftig påverkan på klimatet och när klimatet påverkas gör även den biologiska mångfalden det, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Han menar att klimatmärkningen som Svenskt sigill väntas lansera senare i höst kan få beska bieffekter för miljön.

Kritiken riktar sig främst mot att klimatmärkningen endast tar hänsyn till miljömålet om utsläpp av växthusgaser men inte till andra miljöfaror som exempelvis kemiska bekämpningsmedel. Naturskyddsföreningen menar att det finns en ökad risk att Sverige till slut får en märkning för varje enskilt miljöproblem och att frågan om växthusgaser minskar utrymmet för andra miljöfrågor.

– Risken är att klimatmärkningen överskuggar andra viktiga miljöaspekter eftersom livsmedel med låg klimatpåverkan ändå kan ha stor negativ effekt på övergödning, biologisk mångfald eller giftfri miljö, säger Mikael Karlsson.

Miljömärkningar som Svanen och Krav gör avvägningar utifrån en mängd olika miljömål för att ta ett helhetsgrepp. Mikael Karlsson tycker att Svenskt sigill gör det alldeles för enkelt för sig när de lanserar klimatmärkningen.

– Den nya klimatmärkningen förvirrar och försvårar för konsumenterna. Det kan göra att de stirrar sig blinda på ett miljöproblem och missar helheten, säger han.

Anna Richert, klimatexpert på Svenskt sigill, menar att de haft miljömålen i åtanke när de utvecklat märkningen för kött och grönsaker.

– Vi håller med Naturskyddsföreningen om att det är viktigt att ta ett helhetsgrepp. Vi har utformat klimatmärkningen så att det inte ska krocka med andra miljömål som biologisk mångfald, energiförsörjning och god djuromsorg.

Anna Richert berättar att målet med klimatmärkningen, som gemensamt tagits fram med bland annat Lantbrukarnas riksförbund, är att fortast möjligt få bukt med luftutsläppen från jordbruket.

– Vi tycker att klimatfrågan är vår tids största utmaning och att det är viktigt att snabbt få ner utsläppet av växthusgaser. Och vi vet att konsumenterna vill ta ansvar och göra någonting för klimatet, säger hon.

Tar ni hänsyn till fler miljökriterier?

– Vi har ett gäng med Sveriges bästa forskare som arbetar med regelområden för gårdarna. Vi kommer bland annat att sätta upp kriterier för vilken typ av foder och gödsel lantbrukarna får använda.

Hur ska ni redovisa utsläppen?

– Vi vet att klimatmärkningen minskar koldioxidutsläppen men inte exakt med hur mycket. Därför är det svårt att redovisa siffror. Vi jobbar med grövre penseldrag än övriga miljömärkningar.

Hur ska konsumenten då veta att de handlar klimatsmart?

– Det är det märkningen ska garantera. Konsumenten får lita på regelverket och att det finns certifieringsbolag som kontrollerar att lantbrukarna följer de uppsatta kriterierna.

Emelie Hansson, jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen, tror att de flesta butikskedjor kommer att bojkotta märkningen när den lanseras.

– Det finns många andra miljöproblem än bara växthusgaser som köttproduktionen orsakar. Jag hoppas att märkningen inte får fäste ute i affärerna, men något som skulle vara väldigt betydelsefullt är om svenskarna själva valde att äta mindre kött. I dag står köttproduktionen för 80 procent av jordbrukets klimatpåverkan, säger hon.

Hur kan ni i Naturskyddsföreningen påverka så att köttkonsumtionen minskar?

– Det är svårt eftersom köttet är billigare än någonsin. Men jag tror på konsumentupplysande åtgärder och att införa miljöavgifter på sådant som kan skada den biologiska mångfalden. Nu arbetar vi för att regeringen behåller skatten på konstgödsel och höjer den för bekämpningsmedel.

Fakta: 

Fem klimatsmarta tips:

Ät mindre kött

Kött är den stora boven i klimatsammanhang. Ersätter du köttet med baljväxter, alltså bönor, ärter och linser kan du minska dina utsläpp rejält.

Släng mindre

Handla smartare. Flera undersökningar visar att så mycket som 20-30 procent av svenskarnas mat åker i soporna. Det blir 900 000 ton mat som slängs helt i onödan.

Köp ekologiskt

Ekologisk produktion ökar mängden växter och djur i naturen vilket gör att vi bättre kan hantera kommande klimatförändringar.

Byt ut grönsalladen

Grövre grönsaker som morot, vitkål och palsternacka är betydligt klimatvänligare än isbergssallad, tomat och gurka.

Dra ner på snasket

Chips, läsk, godis och kakor har krävt mycket energi att producera – och ur näringssynpunkt är de inte mycket att ha.

Källa: SNF

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu