Fria Tidningen

Dansk polis ska göra preventiva gripanden vid klimattoppmötet

I samband med demonstrationerna vid klimattoppmötet i Köpenhamn i december ska dansk polis göra preventiva gripanden av personer som de anser kan utgöra ett hot.

Lagen ger polisen rätt att gripa deltagare i en demonstration som man försökt upplösa och hålla dem i upp till sex timmar.

Rikspolischef Jens Henrik Højbjerg uppger nu att polisen ska testa att använda lagens möjligheter i större omfattning för att förhindra att demonstrationer blir våldsamma under toppmötet.

– Vi skyddar också demonstranterna från att hamna i klammeri med rättvisan genom att gripa dem innan de börjar kasta sten, säger Højbjerg till Politiken.

Men miljöaktivister är starkt kritiska.

– Det är ett demokratiskt problem om man gör villkorliga preventiva gripanden av människor som protesterar. Man griper ju folk som inte gjort något olagligt bara för att man fruktar att de kommer att göra det, säger Jørn Andersen från miljöorganisationen Klimadbevægelsen till Politiken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rika länder bromsar klimatarbete

I fredags avslutades ännu en vecka av internationella klimatförhandlingar i Bonn i Tyskland. Men forskare och miljöorganisationer menar att få framsteg kan göras så länge ledande politiker dansar efter den fossila bränsleindustrins pipa.

Fria Tidningen

Palestinsk ”utpost” revs

Ett palestinskt protestläger i östra Jerusalem revs på torsdagen av israeliska säkerhetsstyrkor, efter beslut i högsta domstolen.

Fria Tidningen

Friår succé i Finland

Systemet med friår - som skrotades efter två år i Sverige - har blivit en succé en Finland.

Fria Tidningen

”De kom till Durban för att begrava Kyoto”

Aktivister från hela kontinenten deltog på lördagen i en färgsprakande demonstration för ett bindande klimatavtal och för en rättvis klimatfond. Men förhoppningarna om ett genombrott under mötet är fortsatt låga.

– Det är verkligen orättvist – Afrika lider mest av klimatförändringarna, och nu begraver de det enda bindande avtalet här, säger den sydafrikanske forskaren Kamoji Wachiira.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu