Fria Tidningen

Facket ska granska svenskägda Millicoms sponsring av militärkupp

För två veckor sedan skrev FRIA om att det Stenbecksägda företaget Millicom anklagats i lokala medier för att ha stött militärkuppen den 28 juni i Honduras, då president Manuel Zelaya avsattes.

Bland annat ska Millicoms dotterbolag Tigo, Honduras största mobiloperatör, ha sponsrat militären med gratis påfyllning av mobiltelefoner. De anklagas också för att ha avlyssnat samtal från oppositionella radiostationer och att Millicoms främsta rådgivare, Billi Yoya, även är militärens rådgivare.

Svenska Kinnevik, ägare till Millicom, vägrade då att kommentera anklagelserna och Millicoms informationschef Peregrine Riviere tillbakavisade påståendena som rent nonsens. Men nu har ytterligare anklagelser riktats mot Tigo.

Israel Salinas, generalsekreterare för CUTH, en av Honduras fyra landsorganisationer och som är ansluten till IFS, Internationella fackliga samorganisationen, säger till LO-tidningen att de intellektuellt ansvariga för militärkuppen återfinns bland ägarna av de viktigaste företagen i Honduras, däribland telekomföretaget Tigo.

Han berättar också att Tigos vd Antonio Tavel Otero sitter i styrelsen för Cohep, som är Honduras motsvarighet till svenskt näringsliv och enligt honom den viktigaste organisatören i förberedelserna och finansieringen av kuppen.

– På Tigo har det även varit omöjligt att organisera en fackförening. Om 10 till 20 arbetare vill organisera sig så avskedas de omedelbart, säger Israel Salinas till LO-tidningen och får medhåll från landsorganisationen FUYH:s ordförande Juan Barahona:

– Tigo finansierade före, under och även i dag kuppregimen.

I Honduras är motståndet kompakt mot militärdiktaturen. En generalstrejk har genomförts, vägblockader upprättats och statliga institutioner ockuperats i protest mot statskuppen.

För två veckor sedan besökte en IFS-delegation Honduras med representanter från 18 latinamerikanska länder samt Spanien. Syftet var att identifiera de företag som har stött militärkuppen och utsätta dem för en bojkott.

– Svenska och internationella fackföreningsrörelsen bör pressa moderföretaget i Sverige att upphöra med sitt stöd till militärkuppen via Tigo, sade Ivan Gonzalez, politisk koordinator för IFS:s nord- och sydamerikanska avdelning till LO-tidningen.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin var bortrest under veckan, men Keth Thapper, ombudsman på internationella enheten är väl insatt i kritiken mot Tigo. Uppgifterna har hon fått från IFS.

– Om uppgifterna stämmer är det oerhört allvarligt. Därför har jag kontaktat Kinnevik via mail. Beroende på vad de svarar kan det bli tal om åtgärder, från berörda LO-förbund och kanske i samarbete med TCO, säger hon.

Förutom Millicom äger Kinnevik även MTG, ett internationellt medieföretag med bland annat Viasat. De äger även till exempel Metro, Tele2 och Korsnäs industri.

– Jag ska omedelbart undersöka de här uppgifterna och ta kontakt med Journalistförbundet och Unionen för att se hur vi ska agera, säger Lars Bengtsson, internationell sekreterare på TCO.

Även TCO:s ordförande Sture Nord ringer upp och lovar att personligen ta itu med frågan omedelbart. Men det är inget som tycks oroa Kinnevik.

– Vi har talat med ledningen för Millicom som säger att alla anklagelser är helt grundlösa. I vår policy är vi heller inte emot fackföreningar. Och någon kritik har inte riktats mot oss från Utrikesdepartementet, säger informationschef Torun Litzén.

På UD:s amerikaenhet känner man till att näringslivet gav stöd till kuppmakarna.

– Det är inget konstigt i sig. Manuel Zelaya höjde minimilönen ganska radikalt vilket inte var så populärt bland företagen, säger Sara Ramirez, handläggare.

Men hon säger sig inte känna till Tigos specifika inblandning i militärkuppen.

– Vad vi från Sveriges sida gör är att stödja den pågående medlingsprocessen i Honduras. Vi har hittills aldrig uttalat någon kritik mot ett enskilt företag.b

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu