Ett annorlunda fotbolls-VM | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ett annorlunda fotbolls-VM

VM i fotboll för statslösa nationer sparkar igång den 22 juni. Sameland skickar ett lag för att ta sig till final i en turnering där de politiska aspekterna blir omöjliga att undvika.

VIVA World Cup (VWC) arrangeras för tredje gången av NF Board (NFB), en organisation för nationer som inte erkänns av FIFA. Årets upplaga av VWC spelas i den norditalienska regionen Padanien, vars landslag sponsras av Lega Nord.

2006 avgjordes turneringen i Occitanien, en region som omfattar södra Frankrike samt delar av Italien och Spanien. Bland occitanerna finns Eric Cantona, som dock inte deltog i landslaget.

Sameland vann, med bland andra blivande norska landslagsspelarna Trond Olsen och Tom Högli i laget.

2008 arrangerade Sameland VWC. Sameland och Kurdistan spelade invigningsmatchen under midnattssolen i Gällivare. Kurdisk tv direktsände matchen för 10 miljoner tittare. Den stora mediala genomslagskraften gjorde att NFB beslutade att turneringen ska spelas udda år för att inte krocka med FIFA:s mästerskap.

Padanien vann finalen mot Syrianska, som uteslutande bestod av syrianska spelare från Sverige.

Bland NFB:s 31 medlemsnationer märks även Nordcypern, Tjetjenien, Västsahara och Tibet.

– Det är bara politiker och media som vill göra det här till politik, säger Håkan Kourak, Samelands lagledare.

– Vi deltar för att vi vill spela fotboll, representera vårt folk, vår flagga och vår nation.

Samelands ambition är att bli erkända av FIFA, vars policy är ett land, ett fotbollsförbund.

Undantag från policyn finns. Bland andra Färöarna och Palestina. För Samelands del krävs i första ledet ett godkännande från de norska, svenska, finländska och ryska fotbollsförbunden för att komma i fråga.

Till dess får de nöja sig med VWC. Målsättningen i år är att ta sig till final. Kourak hade länge en förhoppning om att få loss Morten Gamst Pedersen och Fredrik Stoor från Premier League, men det blev för dyrt. Den mest namnkunnige spelaren i årets trupp är Trond Erik Bertelsen från Viking Stavanger.

– Padanien kommer med många spelare från Serie A och B. De får betraktas som favoriter, säger Kourak.

Tre spelare från Sverige är med, resten är norska medborgare. Samerna i Finland och Ryssland saknar representation i landslaget.

– Vi jobbar med det, säger Kourak, men i Finland är det fult att vara same.

– Det kommer att vända, bara vi kan få med ett affischnamn. På damsidan har vi Evelina Sarapää som varit lagkapten i finska landslaget.

2008 ställde Sameland och Kurdistan upp med damlandslag. Inför årets turnering var Sameland de enda anmälda på damsidan. Även på herrsidan har många av NFB:s medlemmar svårt att skicka lag till VWC. Ekonomi är en orsak. Politik en annan. Alla upplagor av VWC har hittills varit svåra att ta sig till för afrikanska nationer på grund av att deltagarna nekats visum. Samma sak höll på att stoppa deltagarna från Kurdistan att komma till Sverige 2008.

Ett problem som är otänkbart i samband med FIFA:s VM.

Sex lag deltar i årets turnering. De mest kontroversiella är Kurdistan och Padanien. De senare på grund av kopplingen till högerpopulistiska partiet Lega Nord.

– Som sagt, vi åker dit för att spela fotboll, inte ägna oss åt politik, upprepar Kourak.

Kontroversiella nationer i NFB blandas med Provence och Monaco.

– Det som krävs för medlemskap är en nation, en flagga och en nationalsång, förklarar Kourak.

Padanien är ingen utsatt region och utgör ingen etnisk minoritet, snarare landets mest välmående del.

Kan Västra Götaland och Skåne ställa upp i nästa VWC?

– Nej, det har jag svårt att se, svarar Kourak.

Ska du vara aktuell för svenska landslaget krävs svenskt medborgarskap. Skulle någon utan samiskt påbrå på något vis kunna bli medborgare i Sameland och spela för landslaget?

– Nej, säger Kourak. Det har hänt att spelare som är sugna på landslagsfotboll kommit och hävdat att de tillhör den ena eller andra samesläkten, men vi är ett litet folk så vi kan lätt kontrollera att våra spelare verkligen är samer.

Fakta: 

VIVA World Cup 2009

Arrangörsnation: Padanien

Spelplats: Varese, Bescia, Novara och Verona i norra Italien.

Regerande mästare: Padanien

Deltagare:

Grupp A: Padanien, Occetanien, Irakiska Kurdistan

Grupp B: Gozo, Provence, Sameland

Tidigare turneringar: 2006 i Occetanien, 2008 i Sameland.

Tidigare deltagarnationer: Monaco, Romani, Sydkamerun, Västra Papua, Arameiska Syrianska.

Kommande turneringar: 2010 Gozo, Malta. 2011 Kurdistan, Irak.

Sameland/Sápmi

Sameland sträcker sig över norra Skandinavien och Ryssland. Regionen har cirka två miljoner invånare. Omkring 100000 av dessa är etniska samer. I Sverige, Norge och Finland har samerna egna parlament.

Annons

Rekommenderade artiklar

Gränserna försvinner – på vems villkor?

AIK hockey spelar inte i Allsvenskan nästa säsong. De spelar i ryska KHL. För oss som är uppvuxna i en värld där idrott är starkt kopplad till nationalstaten känns det underligt. För inte så längesedan återfanns våra bästa idrottare på hemmaplan, utländska spelare var sällsynta fåglar i de inhemska ligorna och att tacka nej till ett landslag var otänkbart.

Fria Tidningen

Nervöst sneglande ställer bara till det

Så här års möts landets två stora publiksporter. Herrfotbollens allsvenska och hockeyns elitserie. Att fundera kring det mötet ger en del intressanta inblickar om elitidrotten i Sverige.

Fria Tidningen

Alla vinner på en nyanserad debatt

Förra veckan skrev jag om den massmediala hysterin kring fotbollsvåldet. En vinkling på problematiken som det inte fanns utrymme att utveckla är bilden av supportrar. Vi betraktas aldrig som individer.

Fria Tidningen

Trots rubrikerna – ”läktarvåldet” minskar

I veckan som kommer spelas två ”högriskmatcher” i herrarnas fotbollsallsvenska. Hittills har årets allsvenska kantats av våldsrubriker och debattinlägg från polisledningen som alla säger samma sak: Våldet kring fotbollen är ett ökande problem. Statistiken, supportrar och poliser ute på fältet berättar om en annan verklighet.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu