Banderollen flyttar fokus från den verkliga debatten | Fria.Nu
Fria Tidningen

Banderollen flyttar fokus från den verkliga debatten

SPORTKRÖNIKAN | Hammarbyfansen skulle protestera mot polisvåldet men hyllade Jackie Arklöv. Pinsamt. Dessutom, om jag inte är felunderrättad, har jag för mig att Arklöv höll på Djurgården.

Det är ledsamt när den viktiga debatten om polisens överdrivna våld förs ner på en så låg nivå. Om vi ska komma åt problemet krävs nyanserad debatt och seriösa JO-anmälningar, som den från gaisaren Simon som nu ligger hos Skånepolisen för internutredning.

Malmö, 31 maj 2009. Några hundra gaissupportrar har lämnat klubben Debaser och Folkets Park för att gemensamt marschera mot Swedbank Stadion bevakade av ett stort polispådrag. När folkmassan närmar sig arenan försöker en grupp Malmösupportrar bryta sig in i leden. Polisen agerar och går in med hästar för att hålla fansen isär. Gaisaren Simon ser hur en av hästarna är märkbart stressad och ryckig i rörelsemönstren. Han går fram till en polis.

- Ni får ta bort den där hästen nu, innan den trampar ihjäl någon.

Polisen svarar inte.

Tåget fortsätter framåt. Polisinsatsen intensifieras. Batongslag och pepparsprey . Simon får en sprayburk riktad mot ansiktet, men undkommer duschen. Han tar sig en bit utanför det slutna ledet för att undkomma det värsta våldet. En piketbuss stannar till. Ut hoppar två civilklädda poliser som börjar slå Simon över ryggen och armarna med batonger.

Av ren självbevarelsedrift började Simon springa för att komma undan slagen. Han hinner inte många meter innan en annan piketbuss kör på honom från sidan. Efter en lufttur på några meter landade Simon på marken och hade genast en grupp uniformerade poliser över sig. Han förseddes med handfängsel och placerades med några andra gaisare i bussen. Efter en stunds väntan tilltalades Simon för första gången av en polis:

- Har du druckit mycket eller?

- Nej, några öl bara, svarar Simon nyktert.

- Då tar vi in dig för ordningsstörning istället för fylla, sa polisen.

I häktet får Simon och de andra gaisarna sin första mänskliga kontakt ungefär en timme efter matchstart då en flinande kvinnlig väktare sticker in huvudet:

- Jag tänkte att ni ville veta att Malmö leder!

Direkt efter slutsignalen släpps de häktade gaisarna och tvingas försöka ta sig genom Malmö mot arenan, en promenad på en dryg halvtimme. På vägen stöter gänget på ett gäng på 20- 30 Malmöfans, den här gången utan några poliser i närheten. De får stryk en gång till. När Simon ligger på marken hör han en skånsk röst säga:

- Låt dom vara nu, de ligger ner.

På söndag åker GAIS ner till Skåne igen. Helsingborg den här gången. Uppmaningen till alla som likt Simon inte är ute efter våld men rör sig med stora grupper, vare sig det är fotbollssupportrar eller demonstrationståg, som attackeras av polis, är att följa hans exempel. Var någorlunda nykter, samla vittnesuppgifter och JO-anmäl tjänstefel. Polisen kommer alltid att vinna matchen om den förs med våld och låga banderollbudskap.

Patrik Persson •

Annons

Rekommenderade artiklar

Gränserna försvinner – på vems villkor?

AIK hockey spelar inte i Allsvenskan nästa säsong. De spelar i ryska KHL. För oss som är uppvuxna i en värld där idrott är starkt kopplad till nationalstaten känns det underligt. För inte så längesedan återfanns våra bästa idrottare på hemmaplan, utländska spelare var sällsynta fåglar i de inhemska ligorna och att tacka nej till ett landslag var otänkbart.

Fria Tidningen

Nervöst sneglande ställer bara till det

Så här års möts landets två stora publiksporter. Herrfotbollens allsvenska och hockeyns elitserie. Att fundera kring det mötet ger en del intressanta inblickar om elitidrotten i Sverige.

Fria Tidningen

Ett annorlunda fotbolls-VM

VM i fotboll för statslösa nationer sparkar igång den 22 juni. Sameland skickar ett lag för att ta sig till final i en turnering där de politiska aspekterna blir omöjliga att undvika.

Fria Tidningen

Alla vinner på en nyanserad debatt

Förra veckan skrev jag om den massmediala hysterin kring fotbollsvåldet. En vinkling på problematiken som det inte fanns utrymme att utveckla är bilden av supportrar. Vi betraktas aldrig som individer.

Fria Tidningen

Trots rubrikerna – ”läktarvåldet” minskar

I veckan som kommer spelas två ”högriskmatcher” i herrarnas fotbollsallsvenska. Hittills har årets allsvenska kantats av våldsrubriker och debattinlägg från polisledningen som alla säger samma sak: Våldet kring fotbollen är ett ökande problem. Statistiken, supportrar och poliser ute på fältet berättar om en annan verklighet.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu