Sonia Alfano vill driva kampen mot maffian i EU | Fria.Nu
Fria Tidningen

Sonia Alfano vill driva kampen mot maffian i EU

Bland showgirls och korrupta patriarker finns det de i Italien som tar EU-valet på största allvar. "Jag ser det som en plikt snarare än ett val att kandidera, säger den sicilianska antimaffiaaktivisten Sonia Alfano." Det här är hennes chans att varna resten av Europa. "I Italien råder inte längre demokrati. Vi ber om hjälp med att försvara vår konstitution."

Hon uttrycker sig drastiskt, Sonia Alfano, på telefon från en bil på väg mellan kampanjmöten i norra Italien. Hon är inte medlem i något parti, men tillsammans med journalisten Carlo Vulpio och åklagaren Luigi De Magistris kandiderar hon som oberoende kandidat på listorna för partiet ”Italia dei Valori” (Värderingarnas Italien) i Europaparlamentsvalet.

I ett land där Silvio Berlusconi fick minska antalet tv-showgirls på sitt partis listor efter att hans fru protesterat, och nästan alla partier har flera kandidater som är dömda för olika brott – är de tre udda figurer.

Alla har de personliga erfarenheter av de italienska problem som de vill få upp Europas ögon för: bristande yttrandefrihet, maffia och korruption.

Carlo Vulpio arbetade som reporter på landets största tidning, Corriere della Sera, i Catanzaro i det syditalienska Kalabrien. Han skrev om de utredningar om bland annat försnillade EU-bidrag, som åklagaren Luigi De Magistris arbetade med. En korruptionshärva som involverade lokala politiker, regeringsmedlemmar och domare.

De Magistris blev förflyttad. Carlo Vulpio, som var den ende som nämnde namnen på de involverade domarna, blev i höstas fråntagen fallet av tidningen.

Sonia Alfano har engagerat sig mot maffian sedan hennes far, journalisten Beppe Alfano, mördades av Cosa Nostra 1993. Hennes EU-valskandidatur handlar inte bara om att varna för vartåt Italien är på väg, utan att arbeta för gemensamma antimaffialagar i EU.

– Vid det här laget håller maffiorna på att ta över Europa, säger hon. Spanien är till stora delar i händerna på Casalesiklanen, i Tyskland finns ‘Ndranghetan.

Italien är det enda landet i Europa med särskilda lagar som gör det kriminellt att tillhöra en maffiaorganisation. Sonia Alfano vill att Europa tar efter.

– I alla andra länder använder man den vanliga lagstiftningen för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det räcker inte. Jag skulle vilja arbeta för gemensamma europeiska normer.

En annan uppgift blir att offentliggöra för italienarna var de stora EU-bidrag som tilldelas Italiens fattigaste regioner, Sicilien, Kampanien och Kalabrien, tar vägen.

– Bidragen skulle verkligen behövas, säger Sonia Alfano, men vi ser inte röken av dem. De hamnar i fickorna hos politiker och maffia.

– Och då är det bättre att de inte kommer alls.

Hon menar att en rörelse börjar väckas i Italien som vill försvara landets konstitution, men den är bara i sin linda.

– Förra året skrev president Napolitano under en lag som innebär att de fyra högsta ämbetsmännen i landet inte kan åtalas. Det går direkt emot konstitutionen som säger att alla medborgare är lika inför lagen.

Lagen som hon talar om kallas ”lodo Alfano” efter justitieministern Angelino Alfano, och var direkt designad för att Silvio Berlusconi skulle slippa åtalas i en muträttegång.

– Vi är inte släkt, säger Sonia Alfano.

Fakta: 

SONIA ALFANO

Född i Messina 1971

Ordförande för Organisationen för anhöriga till maffians offer (l’Associazione Nazionale dei Familiari delle Vittime della mafia).

Fackligt ombud och koordinator för krishantering i regionen Sicilien.

EU-VALET I ITALIEN

Italien är det enda västeuropeiska land som klassas som ”partly free” istället för ”free” i Freedom Houses nysläppta rapport om yttrandefrihet.

Regeringsalliansen spås få stort stöd i valet, den representeras av Berlusconis ”Popolo della libertà” och det högerextrema Lega Nord.

Största oppositionspartiet ”Partito Democratico” har varit i stora svårigheter sedan valförlusten förra året.

”Italia dei valori” grundades 1998 av den förre domaren i 90-talets stora korruptionsrättegång, Antonio Di Pietro, och spås komma in i EU-parlamentet för första gången.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2019 Fria.Nu