Gais bjuder Angered på allsvenskan | Fria.Nu
Fria.Nu

Gais bjuder Angered på allsvenskan

Gais är den Göteborgsklubb som kommit längst med satsningen mot förorterna. Tillsammans med Rädda barnen ska Gais bli en aktiv aktör bland Angereds fotbollsintresserade ungdomar. Till hemmamatchen mot Helsingborg på måndag är 530 ungdomsspelare från Lärje Angered inbjudna.

– Rädda barnen kontaktade oss med ett förslag om att arbeta operativt i de östra stadsdelarna, säger Gais ungdomskonsulent Leif Gjulem.

Samarbetet kommer i första hand att ske med Lärje Angered och den somaliska föreningen Midnimo. Bland annat kommer spelare från Gais a-lag att besöka klubbarna och agera bollplank för killarna och tjejerna i ungdomsverksamheten.

– I förorterna kan de rabbla Real Madrids och Barcelonas laguppställningar, men knappast Gais eller IFK:s, menar Gjulem.

– Våra spelare kan till exempel prata med killarna där om deras fotbollsdrömmar, fortsätter han. Drömmer de om Real Madrid är ju Gais ett bra steg på vägen som vi inte vill att de ska missa.

– De allsvenska klubbarna är för dåliga på att profilera sig i de här områdena, konstaterar Gjulem angående bristen på personer med utländsk bakgrund i publiken.

Ett av projektets första steg blir att bjuda in Lärje Angereds ungdomssektion, totalt 530 spelare, till matchen Gais–Helsingborg.

Det, snarare än annonskampanjer, kan skapa ett intresse för allsvenskan hos förortens fotbollsspelare.

– Det blir lite klappa på huvudet med den typen av annonser som du berättade att Malmö har, tycker Gjulem. Ska vi bjuda killar som heter Mervan på matchen för att vi har Mervan i laget får vi ju bjuda dem som heter Fredrik också.

– Jag tror inte på några omedelbara effekter av det här, säger Gjulem. Det gäller att jobba långsiktigt. Det kan ta år av engagemang att skapa relationer och förtroende hos de här klubbarna, men det är ett åtagande vi är bereda att ta.

Annons

Rekommenderade artiklar

Gränserna försvinner – på vems villkor?

AIK hockey spelar inte i Allsvenskan nästa säsong. De spelar i ryska KHL. För oss som är uppvuxna i en värld där idrott är starkt kopplad till nationalstaten känns det underligt. För inte så längesedan återfanns våra bästa idrottare på hemmaplan, utländska spelare var sällsynta fåglar i de inhemska ligorna och att tacka nej till ett landslag var otänkbart.

Fria Tidningen

Nervöst sneglande ställer bara till det

Så här års möts landets två stora publiksporter. Herrfotbollens allsvenska och hockeyns elitserie. Att fundera kring det mötet ger en del intressanta inblickar om elitidrotten i Sverige.

Fria Tidningen

Ett annorlunda fotbolls-VM

VM i fotboll för statslösa nationer sparkar igång den 22 juni. Sameland skickar ett lag för att ta sig till final i en turnering där de politiska aspekterna blir omöjliga att undvika.

Fria Tidningen

Alla vinner på en nyanserad debatt

Förra veckan skrev jag om den massmediala hysterin kring fotbollsvåldet. En vinkling på problematiken som det inte fanns utrymme att utveckla är bilden av supportrar. Vi betraktas aldrig som individer.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu