Debatt


Eddie Salgado
Göteborgs Fria

Bojkotta rättvisemärkta produkter!

Förvånad över rubriken? Varumärket ”Rättvisemärkt” står för förbättrade villkor för de som producerar varor som du och jag dagligen konsumerar. Är man emot de orättvisorna som människor som tar fram dessa produkter utsätts för så handlar man rättvisemärkta produkter. Man handlar i tron att man gör något bra. Så är inte fallet, skriver Eddie Salgado.

Det som händer då vi handlar ”Rättvisemärkt” är i själva verket att vi bidrar till att upprätthålla en världsordning där de fattiga jobbar åt oss. De producerar det vi efterfrågar istället för att producera de livsmedel de själva behöver för att överleva. Och det värsta är att detta görs i rättvisans namn när det i själva verket handlar om välgörenhet och egenintresse.

Om du ifrågasätter arbetet som Rättvisemärkt gör så får du en fråga tillbaka. Vad finns det för alternativ?

Det finns alternativ och det finns rättvis handel som är värt att kallas det. Det finns i Latinamerika, men även i många andra delar av världen. I Latinamerika finns rättvisehandelsorganisationen ALBA som består av sex länder. ALBA verkar för att ändra både på vad man ska producera och hur produktionen och handeln ska gå till på ett ekologiskt och rättvist sätt.

Under de senaste seklen har länderna i norr byggt upp ett världshandelssystem där ett fåtal länder, de så kallade i-länderna, är mottagare av råvaror och livsmedel. Majoriteten av världens länder, de forna kolonierna, fortsätter än i dag att serva i-länderna med det mesta som behövs nästan gratis. Det är ju i-länderna som avgör vad som ska produceras och sätter världsmarknadspriserna för dessa produkter. Samtidigt är det i-länderna som sätter de höga priserna för förädlade produkter som exporteras till u-länderna. U-länderna har inte mycket att säga till om. De kan bara fortsätta att producera det som de rika har behov av.

Inom u-länderna finns också ett fåtal människor som profiterar på den så kallade frihandeln. Dessa människor, som oftast är ättlingar till européer, har på tvivelaktigt sätt och sedan kolonialtiden ägt enorma jordarealer. Detta innebär att majoriteten av befolkningen inte har någon egen jord att odla. De förädlade livsmedlen som u-länder konsumerar importeras ofta från europeiska livsmedelsproducenter som Lidl och Nestlé. Godsägarna som vill tjäna pengar på ”sin” jord producerar kaffe, bananer och andra frukter eller i värre fall dyra mineraler, som vi tillverkar våra mobiltelefoner av. Under tiden svälter den inhemska befolkningen.

Länderna som vill ändra dessa förhållanden motarbetas av i-länderna både politiskt och ekonomiskt, ibland militärt. Regeringar som inte ställer sig i led störtas i demokratins namn. Det gäller att upprätthålla de nuvarande förhållandena. Men det finns ännu ett sätt att upprätthålla denna världsordning, nämligen genom bistånd och utvecklingshjälp. Varumärket ”Rättvisemärkt” är en del av Sveriges biståndsverksamhet även om detta förnekas.

Men vad är det som händer när jag handlar Rättvisemärkt?

Vi lever i en tid då bönder i många kontinenter för första gången går ihop och organiserar sig. De kräver sin jord tillbaka. De kräver utbildning och stöd från staterna för att driva ett hållbart jordbruk. De vill vara självförsörjande och inrikta sig på den interna marknaden, inte exportera till främmande länder. Det handlar om miljoner bönder världen över. Nu finns det också ett konkret alternativ där länderna inom ALBA – Venezuela, Bolivia, Nicaragua, Honduras, Granadina och Kuba – är med och stödjer dessa bönder både med resurser och kunskap. Samarbetet mellan ALBA och Afrika växer.

Rättvisemärkt hindrar indirekt att bönderna fortsätter kräva sin jord tillbaka och framförallt att det verkliga alternativet såsom ALBA, blir ännu starkare. Om ALBA lyckas kommer bönderna i syd att sluta serva oss med det vi behöver. Det är inget bra för oss – eller? Då är vi tvungna att betala vad produkterna verkligen kostar.

Mitt förslag för att bönderna i syd ska få ett bättre liv med bättre arbetsvillkor är att sluta konsumera de produkter som kommer från länder utanför Europa. De som producerar åt oss upprätthåller och till och med befäster de orättvisa förhållandena som kolonialperioden skapade.

Bidra inte till detta. Bojkotta Rättvisemärkt och produkter som kommer från länder utanför Europa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu