• Exklusiva nybyggen ökar inte rörligheten på bostadsmarknaden på samma sätt som man tidigare trott, enligt boutredningen. Här rivs äldre delar av Sabbatsbergs sjukhus för att ge plats åt nya lägenheter på Dalagatan i Stockholm.
Fria.Nu

Statlig utredning ger

I torsdags överlämnade nationella samordnaren Lotta Jaensson en delrapport om ungas bostadssituation till samhällsbyggnadsdepartementet. Rapporten slår fast att den offentliga bostadspolitiken behöver uppdateras, och möts med uppskattning av nätverket jagvillhabostad.nu.

I mars förra året fattade regeringen beslut om att tillsätta en nationell bostadssamordnare. Uppdraget gick till Lotta Jaensson, som i veckan presenterade den första delen av sin rapport om hur ungdomars inträde på bostadsmarknaden ska kunna underlättas.
Det är i vissa delar mycket hård kritik som riktas mot den från offentligt håll förda bostadspolitiken. Istället för att vidta nödvändiga åtgärder för att stimulera nyproduktionen av billiga bostäder har kommunerna förlitat sig på teorier om flyttkedjor och fortsatt bevilja bygglov till bostäder i den övre prisklassen.

Tanken är att den exklusiva nyproduktionen skapar rörlighet på bostadsmarknaden i och med att äldre generationer uppgraderar sitt boende i takt med att deras privatekonomiska situation förbättras. De mindre och billigare lägenheter ur det äldre beståndet som frigörs genom detta ska då tas i besittning av unga. Men vid närmare granskning finns det dock inget stöd för att dessa flyttkedjor faktiskt fungerar som man antagit, enligt Lotta Jaensson.
- Vi är kritiska till att man ger flyttkedjorna så stor vikt vid nyproduktion, säger hon. Dessutom vill vi lyfta ett varningens finger för att tron på flyttkedjor kan ge en för ensidig bebyggelse.
Rapporten slår också fast att det finns en faktisk bostadsbrist i storstadsregionerna men att detta ingalunda är det största hindret för ungas inträde på bostadsmarknaden. Istället är det de krav hyresvärdarna, såväl de allmännyttiga som de privata, ställer de bostadssökande som är det stora problemet.
- Det förutsätts i dag att man ska kunna förutse sin inkomst framåt för att få ett kontrakt, vilket blir svårt för unga när vi har en arbetsmarknad som bygger mycket på projektanställningar och vikariat, säger Lotta Jaensson.

Konsekvenserna av detta blir enligt den undersökning som ligger till grund för rapporten att ungdomar tvingas söka sig till andrahandsmarknaden istället, med resultatet att de som regel tvingas betala mer i hyra än för ett förstahandskontrakt.
- Så de regler man har för att skydda människor från att ta på sig för höga hyror leder till att man får ännu högre hyror i realiteten.

Sofia Larsson, projektledare för nätverket jagvillhabostad.nu är positivt inställd till rapporten och menar att det är bra att övertron på flyttkedjornas effekt uppmärksammas.
- Det är bra att det äntligen kommer upp. Den rörlighet som flyttkedjorna skapar handlar mest om människor som redan har bostäder. Tvärtom borde man bygga direkt till unga.
För att åtgärda de problem som rapporten identifierar har samhällsbyggnadsdepartementet presenterat ett antal förslag. Bland annat att privatvärdar ska tvingas redovisa vilka krav de ställer på kontraktsökande och att kommunerna ska kunna agera borgenärer åt unga med låg eller svårberäknad inkomst. Sofia Larsson stöder förslagen men menar att de är otillräckliga.
- Alla de sakerna är bra, men sedan tror vi att man måste göra betydligt mer på byggsidan. Det är inte bara unga utan också ensamstående föräldrar och invandrare och pensionärer som drabbas, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu