Recension


Stockholms Fria

Välspelad Hamlet à la 1920-tal

Dannebrogen vajar över Häringe slott, mellan Stockholm och Nynäshamn, när Spegelteatern även denna sommar fullföljer sin Shakespearetradition.

Handlingen i Hamlet har förflyttas till 1920-talet och man firar att fred har slutits i riket. Ljusa tider tycks stunda. Trädgårdsfesten pågår i slottsparken och alla firar, utom prins Hamlet, vars far just har dött. Och inte nog med det: farbrodern som har övertagit kronan (David Wall) har alltför snart gift sig med drottningen (Regina Lund). I prinsens ögon är tiden ytlig och dekadent. Man festar när man borde sörja.

Miljön är perfekt. I sina Shakespeareföreställningar brukar Spegelteatern slussa in åskådarna i spelet, så även denna gång och med lyckat resultat. Publiken förs in i den så kallade rotundan och det känns som om man befinner sig mitt på Helsingörs borggård vilket gör det hela mycket stämningsfullt.

David Wall, som både har regisserat och själv medverkar i pjäsen, har skapat en ny version av detta klassiska drama, med den ursprungliga essensen bibehållen.

Walls Hamlet vilar på säker grund, uppstöttad av erfarna skådespelare, bland andra Regina Lund i vars skepnad drottningen framstår som en läcker diva från 1920-talet. Även de andra tycks väl valda, exempelvis den kraftfulle Polonius (Carl Kjellgren) och den spröda Ofelia (Alexandra Dahlström). Dessa verkar helt riktiga och platsar in i sina karaktärer.

Att Spegelteatern har valt att förlägga handlingen till 1920-tal känns på något sätt som en parallell till vår egen tid, vilken ibland också uppfattas som ytlig och förfallen. Möjligen ett medvetet val för att ge pjäsen en aktuell touch. Shakespeare är ju tidlös och tål därför ansiktslyftningar så länge man behåller kärnan, vilket David Wall också har lyckats med.

Ett grepp som förstärker atmosfären är att hela slottsparken utnyttjas. Händelserna utspelas framför publiken, men de skådespelare som inte har repliker agerar även i bakgrunden, vilket ger en mycket levande scenografi och förstärker känslan av en helhetsupplevelse.

Allt är som sig bör under en Shakespearesommar: publiken bjuds på två timmars underhållning med en lättsam variant av ett klassiskt drama, men inte helt utan allvarsamma ingredienser. Det är en mycket sevärd föreställning.

Fakta: 

Teater

Hamlet

I rollerna Joakim Saedén, Marcus Ovnell, David Wall, Regina Lund, Carl Kjellgren, Alexandra Dahlström m fl. Regi David Wall Spelas t o m 20 juli (onsdag–söndag)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ytligt om parrelationer

Recension

Pjäsen Animositet tar upp angelägna ämnen, men lyckas inte gå på djupet.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu