Recension


Dans
Striving to achieve
Koreografi: Ambra Succi
Dansare: Wanda Berntsson, Martin Jonsson, Pauline Eddeborn, Amanda Arin m fl
Var: Dansens hus
När: 8–9 maj

Stockholms Fria

Kontraster och motsättningar i fartfylld föreställning

Striving to Achive är den första föreställningen som skapats av den tidigare medlemmen av Bounce streetdance company, Ambra Succi. Hon har som koreograf hunnit skapa sig stor uppmärksamhet i dansvärlden, både i Sverige och internationellt. Striving to Achieve är en sprakande tempofylld föreställning om tillvarons dimensioner som består av motsättningar. I den här uppsättningen uppträdde ett flertal dansare av högsta klass, med ett mycket brett register inom olika dansgenrer exempelvis klassisk balett tillsammans med bland annat avancerad breakdance. Man skulle utan att överdriva kunna påstå att de här artisterna behärskar alla varianter av modern performance. Föreställningen Striving to Achieve kompletteras tillsammans med dansen av ljus och ljudeffekter som bildar en komplett helhet.

Själva temat i den här uppsättningen är kontraster och motsättningar som karaktäriserar livets existens. Ambra Succi visar i koreografins form att organiska och fysikaliska motsättningar är förutsättningar för hela varat. Mörkret är en förutsättning för ljuset, hatet för kärleken, det klassiska för det moderna, allt står i motsats till varandra. Scenografiskt framträder temat i en mängd sekvenser, en sorts motsvarighet till teaterns akter fast i ett snabbt tempo. På detta sätt framhävs och manifesteras de kontraster som de olika inslagen vill framhäva, och som dansarnas rörelser ger uttryck för.

Ibland uppträder ensamma dansare för att sedan avlösas av hela eller delar av ensemblen. Allt sker i ett intensivt, rytmiskt tempo ackompanjerat av eggande musik. Egentligen är allt i föreställningen i grund och botten moderniserat, även illustrationen av klassiska momenten.

Ambra Succi har lyckats skapa en nästan fulländad, gränsöverskridande föreställning som innehåller det mesta som en performance kan erbjuda.

Något så ovanligt som att man dessutom i vissa nummer uppmanar publiken att delta genom att klappa med i rytmen gör framträdandet delvis interaktivt. Den här uppsättningen är både visuellt och akustiskt medryckande och engagerande. Striving to Achieve fyllde Dansens hus stora salong en solig lördagseftermiddag och samtliga fick säkert ett stort utbyte av den dryga timmen långa föreställningen. Man kan inte annat än att beundra det här danskompaniet, koreografin och musiken. En föreställning som är av yppersta klass.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mäktig upplevelse i totalt mörker

Recension

Koreografen Anna Lord producerade en föreställning kallad Skin 2011. Upplevelsen av den kan beskrivas som en mjuk dröm i mörker. På ett sätt kan performanceföreställningen Skin perceptual titillations uppfattas som en vidareutveckling av denna.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu