Göteborgs Fria

Berättelse omöjlig att värja sig från

Titel Kyckling med plommon Författare Marjane Satrapi Översättning Fabian Göranson Förlag Ordfront

Tecknade serier

Nasser Ali Khan är en hyllad musiker i 50-talets Iran. Då hustrun slår sönder hans älskade stränginstrument bestämmer sig Nasser Ali för att det inte längre finns något att leva för. Varken hustru, barn eller vänner. Åtta dagar senare är han död.

Kyckling med plommon är Satrapis tredje grafiska bok, en kort historia om Satrapis mammas farbror, en släkting hon aldrig hann träffa.

Genom en serie mytologiska sekvenser, minnen ur det förflutna och visioner av framtiden får läsaren lära känna det breda spektrum av händelser som skapar en människa. Satrapis stora fält av svart och vit, hennes, för ett amatöröga, så enkla teckningar bildar ramen till en historia berättad med sådan värme att det är svårt att värja sig, trots den antipati jag upplever inför huvudkaraktären.

Vid första anblicken är Nasser Ali Khan sinnebilden för konstnärsmyten - en allvarlig man, en pinad själ. Men fläktar man bort det tunna, romantiska skimret av en känslig och plågad artiste framkommer istället den krassa bilden av en självcentrerad man vars konst inte tillåter att han bevärdigar sig med hushållssysslor eller att passa sina barn. En man som inte vill befatta sig med verklighetens disktraserealism. Ett tjurigt barn som endast med sig själv för ögonen tar ett beslut som påverkar och förändrar tillvaron för både familj och vänner. ”Dina händer är för känsliga för att arbeta”, ironiserar den förbittrade hustrun Nahid i ett äktenskapligt gräl. ”Du gifte dig med en musiker, inte en arbetare”, replikerar en oförstående Nasser Ali Khan. Nasser Ali vältrar sig i minnet av en olycklig kärlekshistoria och bygger sin musikaliska karriär på denna besvikelse. Den förlorade kärleken sätts på piedestal och dyrkas medan den verkliga kvinnan vid hans sida städar, föder barn, lagar mat och tas för given.

Och i slutändan är det hustrun som i mina ögon ter sig mer verklig än karikatyren Nasser Ali Khan.

Överhuvudtaget är det den övriga ensemblen som är bokens behållning. Nasser Ali Khans mamma, som dog i ett moln av cigarettrök som aldrig lämnade hennes kropp, hustrun Nahid, med kärleken till sin musikerman, och sonen Mozaffar visar Satrapis ypperliga förmåga att teckna ett helt människoliv på endast några få sidor.

Och trots att författarens sympatier tycks ligga hos denne döde och omhuldade släkting hon aldrig mött är Satrapi ändå så finkänslig att hon tillåter läsaren att betrakta och bedöma historien utifrån egna referensramar och livsförståelse. Därför kan Kyckling med plommon läsas som både en vänlig påminnelse om att lägga sin självömkan åt sidan och som en tillgiven och romantiserad skildring av ett människoöde.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Per Johansson tänjer på verkligheten

Den Göteborgsbaserade författaren Per Johansson är aktuell med sin andra roman ”Cancersurfare”, som handlar om en man som arbetar i hemtjänsten och som när ett tvångsmässigt intresse för cancer.

Fria Tidningen

Osentimentalt om kvinnliga öden

Dolores Johnson har en hemlighet som hon har burit med sig i drygt sjuttio år. Strax ska hon fylla 85 år och firas av barn och barnbarn med ett stort kalas. Men det finns händelser som inte kan tystas ner och glömmas bort.

Fria Tidningen

Människan Bang fortfarande gåtfull

”Bara Bang kan berätta om människan Bang”, skriver dottern Ruffa Alving i förordet till denna brev- och dagbokssamling som publiceras samma år som journalisten Barbro Alving skulle ha fyllt 100 år.

Vill stilla ”manligt begär”

Susanne Dodillets avhandling Är sex arbete? har redan hunnit bli omdebatterad i media. Konstigt vore väl annars. Dodillet lyfter nämligen ett ämne som är kontroversiellt och infekterat, inte minst inom den svenska feminismen.

Långa gator fyllda av lust och kreativitet

Ett klassiskt Göteborgsområde med stark identitet – det skulle vara både en rättvis och blek beskrivning av långgatorna. Stadens mest romantiserade område är ju så mycket mer. Men vad är det som gör området så speciellt? Och hur ska karaktären kunna stå emot framtidens tand?

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu