• Afa:s demonstration mot nationalstaten 2005
Stockholms Fria

Nationaldagen har blivit en politisk helgdag

Sedan den 6 juni för två år sedan blev en nationell helgdag har datumet politiserats. Parallellt med det traditionella nationaldagsfirandet arrangeras i år en högerextrem marsch, en militant motdemonstration och en fredlig promenad mot rasism.

För två år sedan bytte svenska flaggans dag namn till nationaldagen och blev en helgdag. Det 'firade' Antifascistisk aktion, Afa, med att arrangera en demonstration mot nationalstaten. Arrangemanget stack i ögonen på högerextrema grupper som flera gånger försökte attackera demonstrationen. Ett hundratal nazister greps i samband med attackerna, misstänkta för våldsamt upplopp, och flera kortare fängelsestraff utdömdes.

Året därpå valde de högerextrema att istället arrangera en egen demonstration, kallad Folkets marsch, parallellt med antifascisternas tåg. I år kommer marschen att gå av stapeln igen, men denna gång blir det ingen antifascistisk demonstration mot nationalstaten. Istället ska antifascisterna rikta sin energi mot att stoppa den högerextrema marschen.

'De tror att de kommer få marschera ifred, men vi kommer vara där för att stoppa dem. Tidigare år har vi framfört vårt antinationalistiska budskap i stora demonstrationer under parollen "Krossa nationalstaten", i år ska vi tillsammans stoppa nazimarschen. VI SKA!' skriver Afa i sin kallelse till motdemonstrationen.

Även antirasistiska Nätverket mot rasism (NMR) kommer att gå ut på gatorna i protest mot nazisternas marsch. Under parollen 'Promenera mot rasism' vill de visa att högerextremismen inte är en fråga som enbart berör aktivister på vänsterkanten.

- Först och främst vill vi visa att nazisterna inte är i majoritet. Det finns ett motstånd och det ska inte vara lätt att gå ut och hota och hetsa mot människor, säger Anna från NMR. Det har blivit någon slags vänsterstämpel på det här, men vi måste inse att detta är ett hot mot alla. Det är inget som bara några aktivister ska ge sig på, vi måste visa lite folkligt motstånd.

Just det folkliga motståndet har det dock varit lite si och så med. Trots att antirasismen åtnjuter ett utbrett folkligt stöd är det svårt att få människor att gå ut på gatorna. Anna tror att det dels beror på ett medialt klimat där demonstrationer associeras med ordningsstörningar snarare än demokrati, och dels på att människor helt enkelt är rädda för högerextremisterna.

- När jag har varit ute och delat flygblad har jag träffat många som sagt att de gärna vill komma men inte törs, säger hon. Det måste man självklart respektera, men just därför måste vi visa att det inte är något brott att protestera mot sådant här. Tvärtom.

Förutom NMR kommer alltså högerextremister och antifascister att demonstrera. Den förstnämnda gruppen vill stärka och bevara nationalstaten, men vill att den ska vara reserverad för etniska svenskar. Den andra gruppen vill krossa nationsgränserna.

Socialdemokratiska kulturborgarrådet Roger Mogert ser dock inte gruppernas aktiviteter som något stort problem.

- Det är ju väldigt små grupper. Till skillnad från stora delar av övriga Europa är vi ganska förskonade från den här typen av organisationer.

Vad anser du om att de väljer just nationaldagen för att föra ut sin politik?

- Vi har ju yttrandefrihet och de är fria att välja sina dagar. Jag tror att deras demonstrationer kommer att drunkna i det som de flesta vanliga stockholmare vill göra, fira det Sverige och det Stockholm som vi i realiteten lever i.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu