Inga 'Foppa-pengar' inom damishockeyn | Fria.Nu
  • Jenny Lindqvist har spelat över 100 landskamper men ännu inte i OS.
Fria.Nu

Inga 'Foppa-pengar' inom damishockeyn

I dag inleds själva tävlandet i OS och Sverige firar det med att möta Ryssland i ishockey. SFT har träffat en forward i den svenska truppen med över 100 landskamper bakom sig.

Damishockey Vi minns alla hur Damkronorna, genom att knipa bronspengen för fyra år sedan, räddade den svenska hockeyäran när herrarna föll mot Vitryssland i kvartsfinalen.
Då var det en sensation. I år är bronset ett måste.
För Jenny Lindqvist, en av lagets rutinerade forwards som helst spelar på vänsterkanten, är OS-spel en barndomsdröm som går i uppfyllelse.
- Min målsättning har alltid varit att få vara med i OS och nu har jag nått det. Jag får se vad jag får för ny målsättning efteråt men det skulle vara kul med ett Europamästarguld (för klubblag). Sen är det SM i mars och det skulle så klart vara kul med ett guld där.

Det sistnämnda är absolut ingen omöjlighet. Jenny Lindqvist har redan varit med och vunnit sju SM-guld med sitt lag Mälarhöjden/Bred- äng Hockey.
- Det är stor nivåskillnad på klubblagen i Sverige. Vi spelar i division ett östra. Det finns tre förstadivisioner och även några andra-
divisioner, men det finns ingen elitserie för förbundet ansåg att det inte skulle gynna damhockeyn eftersom de bästa då skulle söka sig till elitserieklubbarna. Men som det är nu så åker de bra tjejerna till amerikan-ska college och spelar hockey där. Det urholkar de svenska klubbarna, säger Jenny Lindqvist.
Det är inte helt enkelt att vara hockeyspelare på elitnivå när man är tjej. Pengarna 'Foppa' och hans kollegor tjänar finns inte. Dels för att NHL för damer inte existerar men kanske också på grund av de stora nivåskillnaderna. Det är inte speciellt kul för publiken att se en match som slutar 15-0, något som händer i de högsta ishockeyserierna för damer.
- Man får inga pengar av klubblaget, man betalar medlemsavgift som alla andra. Inför den här säsongen har Sveriges olympiska kom-mitté, SOK, delat ut en del arbetsstipendier på 20 000 till 35 000 kronor per termin. Det är till för att täcka inkomstbortfall i samband med träningsläger och landskamper för dem som jobbar. De har haft problem förut, menar Jenny Lind-qvist.

Själv har hon fått ett elitidrottsstipendium för studenter på 20 000 kronor. Hon studerar till polis, men kan inte få studiestöd eftersom hon på grund av hockeyn är borta från skolan mer än vad Centrala studie-stödsnämnden tillåter.
Men det finns andra sätt än stipendium att få in pengar. Hennes klubb-lag, Mälarhöjden/Bredäng Hockey, har ordnat en cup för flicklag, och i år har Svenska ishockeyförbundet sponsrat damlandslaget på olika sätt. Dessutom får Jenny Lindqvist och hennes lagkamrater 95 kronor per dag av SOK under OS och vid VM-spel får de en lön på 200 kronor per dag i efterhand. Vissa spelare har sponsorer som de ordnat själva, oftast via kontakter.
Till vardags tränar Jenny Lind-qvist cirka fem ishockeypass och lika många fyspass per vecka. Dessutom blir det mellan en och två matcher. Hon har alltid spelat i flick- och damlag, något hon tror sig i princip vara ensam om i landslaget.
- De flesta har börjat i pojklag men det håller successivt på att ändras. Många tjejlag består av spelare i åldrarna 7-13 år och en del tjejer väljer då killag istället. Det är positivt att man får spela med killarna, men när man är runt 14-15 år får man ofta inte vara med längre eftersom det är mer utgallring och hårdare spel då. Som tjej måste man vara riktigt bra för att bli accepterad i ett killag.

Fakta: 

Jenny Lindqvist
* Ålder: 27 år.
* Klubb: Mälarhöjden/Bredäng Hockey.
* Antal landskamper: 112.
* Antal VM: Fyra (1999, 2000, 2001, 2004).
* Tröjnummer: 12.
* Aktuell: Forward i det svenska OS-hockeylaget.

Jenny Lindqvist
* Ålder: 27 år.
* Klubb: Mälarhöjden/Bredäng Hockey.
* Antal landskamper: 112.
* Antal VM: Fyra (1999, 2000, 2001, 2004).
* Tröjnummer: 12.
* Aktuell: Forward i det svenska OS-hockeylaget.

Annons

Rekommenderade artiklar

Han bestiger höga berg för att sedan skida ner

Olof Sundström, en 25-åring från Stockholm, planerar att bli först i världen med att åka skidor nerför varje kontinents högsta berg. Han är nu igång med sitt sjätte delmål: Mount Everest.

Ekholm tror på en ljus pingisframtid

Sverigeettan Matilda Ekholm pendlar mellan Sverige, Tyskland och övriga världen för att delta i landskamper och seriematcher, köra pingis- och fysträning. I dag är hon nummer 140 i världen och siktet är inställt på Europatoppen.

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2019 Fria.Nu