Fria.Nu

Elfenbenskusten rekryterar barnsoldater från Liberia

Regeringen i Elfenbenskusten håller på att rekrytera tidigare barnsoldater från Liberia inför strider mot rebellerna i norra delen av landet. Rekryteringen har pågått sedan september i år, uppger Human Rights Watch, HRW i en ny rapport.

HRW har intervjuat 19 tidigare stridande i det liberianska inbördeskriget, däribland tre barn i åldrarna 13-17 år. Alla hade fått erbjudanden av värvare från Liberia och Elfenbenskusten att delta som stridande på uppdrag av regeringen i Elfenbenskusten. Flera av dem uppgav dessutom att de själva deltagit i värvandet av ytterligare stridande.

De intervjuade barnen har erbjudits mellan 300-400 USD för att bege sig till Elfenbenskusten och slåss. Flera av dem berättar hur de fått pengar, ris och kläder för att få med sig flera att gå med i striderna i grannlandet. De flesta hade gått över gränsen till Elfenbenskusten i september, men återvänt till Liberia för att rösta i det allmänna val som hölls den 11 oktober. Då passade de också på att rekrytera fler stridande.

Flertalet utbildningsprogram för tidigare stridande och barnsoldater har startats i städerna längs gränsen, men barnen uppger att deras ekonomiska situation, och trycket att försörja familjerna har fått dem att sluta i dessa program för att istället åter börja slåss i Elfenbenskusten. HRW uppmanar nu de fredsbevarande styrkorna i både Liberia och Elfenbenskusten att öka övervakningen av att barnsoldater inte ingår i styrkorna, varken på regeringssidan eller hos rebellerna.

Sedan inbördeskriget i Liberia tog slut år 2003 avmobiliserades över 100 000 stridande, däribland 11 000 barn, genom ett FN-organiserat program. Även de svenska förband som finns i Liberia har varit involverade i programmet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krig är deras enda chans att försörja sig

I Västafrika är 65 procent av alla människor under 30 år. Många är arbetslösa. De unga arbetslösa männen blir soldater eller flyttar utomlands. De har inget annat val, säger FN i en ny rapport.

Orkanen Katrina kan få oss att tänka efter

Katrina blåste in från Mexikanska golfen och översvämmade kusten. Människor i New Orleans och andra städer och samhällen dog eller förlorade sina hem. Kunde man ha skyddat sig bättre mot översvämningarna? Kunde man ha hindrat en så stor katastrof?

Folket i Niger svälter

I Niger är människorna fattiga och hungriga. Ofta kommer det för lite regn och för mycket gräshoppor. Då går jordbruket inte bra. Man har varnat för detta, men omvärlden har valt att inte lyssna.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu