Fria.Nu

Allt och inget har ändrats efter valet

Det nationalistiska och konservativa partiet Lag och rättvisa vann valet i Polen. Lech Kaczynski från Lag och rättvisa vann presidentvalet. Många trodde att det liberala och konservativa partiet Medborgarplattformen skulle vinna. De två partierna sa före valet att de skulle samarbeta. De kallade varandra vänner. Men nu arbetar de mot varandra.

analys

Polen

Lag och rättvisa bildade en minoritets-regering med Kazimierz Marcinkiewicz som premiärminister. Medborgarplattformen tänker rösta nej till Lag och rättvisas regering. Lag och rättvisa måste söka stöd hos andra partier.

Polsk politik blir ofta inte som man tror att den ska bli. Men på ett sätt är det ingen överraskning. Många fattiga människor längtar tillbaka till den tid då Polen hade en kommunistisk regering. De hade mer ekonomisk trygghet då.

Lag och rättvisa är emot kommunism. Men de lovar fler bostäder och mer välfärd. De lovar att ge mer pengar till barnfamiljer, pensionärer och arbetslösa. De lovar att mammor ska få vara hemma längre när de har fått barn.

Lag och rättvisa har också en annan sida. Partiet vill förbjuda homosexuella att kämpa för sina rättigheter. De vill att abort fortfarande ska vara förbjudet. I Polen har många människor har en konservativt katolsk syn på moral. De gillar Lag och rättvisas åsikter.

Många lyssnar också till Lag och rättvisas förklaring till dagens problem i det polska samhället. Lag och rättvisa säger att kommunismens fall 1989 var en bluff. De säger att kommunistpartiet och säkerhetstjänsten gjorde en kupp för att få behålla makten. De säger att gamla parti-bossar nu har köpt de statliga företagen och blir rika på dem. De säger att de som hade makt förr har makten även nu. I verkligheten är det inte så enkelt. Men det kan se ut som en förklaring.

Det kan vara därför Lag och rättvisa bildade en minoritetsregering. De får ensamma kontroll över domstolarna och polisen. De har lovat att rensa ut gamla kommunister. De har lovat att straffen ska bli hårdare. De har lovat att stoppa korruption och organiserad brottslighet. De vill börja med dödsstraff igen. Men det kan de inte på grund av EU:s regler om mänskliga rättigheter.

De har lovat flera saker som blir svåra att hålla. De har skrivit ett nytt regeringsprogram. Där står det att de ska bygga bostäder, men inte så många som de lovade. De sänker inte skatterna, de höjer dem. De fortsätter att sälja statliga företag. De kommer nog inte att förbjuda homosexuella att arbeta för staten. Före valet sa Lag och rättvisa att de skulle säga emot Ryssland, Tyskland och EU. Men allt fortsätter som tidigare.

Lag och rättvisa har ändå förändrat den polska politiken. Medborgarplattformen var ett liberalt parti när det bildades för några år sedan. Men i årets val verkade Medborgarplattformen och Lag och rättvisa båda lika konservativa i moralfrågor. Skillnaden var att parti hade en socialdemokratisk ekonomisk politik och ett hade en nyliberal ekonomisk politik. Vänsterpartierna finns nästan inte kvar.

Men polsk politik är full av överraskningar. Polackerna brukar byta regering i varje val. Senast 2009 har de chansen igen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Från korrumperad vänster till konspiratorisk höger

Det enda man säkert kan veta om polsk politik är att den är full av överraskningar. Så egentligen var det väl ingenting alls att förvånas över att liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen, som skulle ha vunnit enligt alla opinionsundersökningar, först förlorade knappt i parlamentsvalet till nationalkonservativa Lag och rättvisa och att sedan dess kandidat Donald Tusk förlorade presidentvalet mot Lag och rättvisas Lech Kaczynski.

Konservativ koalition strider om polska presidentposten

Det är stora politiska förändringar på gång i Polen. Ett regimskifte väntas då den konservativa koalitionen Lag och rättvisa och Medborgarplattformen gick segrande ur parlamentsvalet den 25 september. Därmed fortsätter trenden med regimskifte i varje val ända sedan demokratin återinfördes i Polen år 1989.

Tragikomisk cirkus i polsk politik

Den polska politiken blir mer och mer lik en tragikomisk cirkus. Eller vad sägs om ett regeringsparti som av taktiska skäl röstar för sina egna värsta kritiker, en populistisk bondeledare som åker på vänskapsbesök till Lukasjenkos Vitryssland, en borgmästare och en landshövding som turas om att tillåta och förbjuda en parad för homosexuellas rättigheter i Warszawa, ett regeringsparti som spricker mitt itu och minskar från 41 till 9 procent, parlamentsledamöter som byter parti som andra byter skjorta, politiker som ordnar lukrativa kontrakt åt sina vänner och välavlönade jobb åt sina svågrar.

Genombrott för homosexuella i Polen

Grupper av skinheads, fotbollshuliganer och högerextrema ungdomsorganisationer attackerade den 7 maj i Kraków en fredlig demonstration för homosexuellas rättigheter, den första manifestation av denna typ som någonsin genomförts i staden.

© 2024 Fria.Nu