Genombrott för homosexuella i Polen | Fria.Nu
Fria.Nu

Genombrott för homosexuella i Polen

Grupper av skinheads, fotbollshuliganer och högerextrema ungdomsorganisationer attackerade den 7 maj i Kraków en fredlig demonstration för homosexuellas rättigheter, den första manifestation av denna typ som någonsin genomförts i staden.

De cirka 1200 demonstranterna skyddades av ett hundratal poliser, som dock inte kunde hindra högerextremisterna att attackera med ägg, stenar och flaskor. Gatustrider mellan polis och ungdomsgrupper, där polisen sköt varningsskott och använde tårgas, pågick sedan under flera timmar. Hela uppträdet blev en huvudnyhet i polska medier och sätter fokus på en besvärlig fråga i detta nyblivna EU-land: den konservativa katolska moralsynen och kampen mellan tradition och modernitet.

När det kom ut i pressen att 'Bögars och lesbiskas kulturdagar', med offentliga diskussioner, en vetenskaplig konferens och som kronan på verket en 'Marsch för tolerans' skulle äga rum i Kraków kom högljudda protester från det katolskt nationalistiska partiet Polska familjeförbundet. Borgmästaren borde dra tillbaka demonstrationstillståndet och universitetet borde inte upplåta lokaler för 'propaganda för perversa beteenden'. Partiets ungdomsförbund krävde helt enkelt: 'Sparka ut homosexualiteten från Kraków'. Även lokalavdelningarna av två stora och i vanliga fall civiliserade borgerliga partier tog chansen att fiska i grumligt vatten. Det högerliberala Medborgarplattformen, allmänt tippat som regeringsparti efter nästa parlamentsval, säger i ett uttalande att marschen är 'opassande och skadar Krakóws goda namn'. Att homofobi och intolerans skulle kunna skada stadens rykte tycks dock inte ha föresvävat partiet. Och regionfullmäktige i det län där Kraków ingår antog ett uttalande där marschen beskrivs som 'offentlig omoral till skada för hela länet'.

Men det fanns också motkrafter. Ett öppet brev till stöd för öppenhet och tolerans skrevs under av flera kulturpersonligheter, bland andra nobelpristagarna Wislawa Szymborska och Czeslaw Milosz, och av Socialdemokratiska ungdomsförbundet och Gröna partiet. Borgmästaren drog inte tillbaka demonstrationstillståndet trots påtryckningar. I marschen deltog några parlamentsledamöter från vänsterpartier. Och den skyddades av polisen.

Polens homosexuella har fortfarande en lång väg att vandra. Men själva faktum att homorörelsen numera vågar uppträda offentligt trots motståndet innebär ett genombrott.

Annons

Rekommenderade artiklar

Från korrumperad vänster till konspiratorisk höger

Det enda man säkert kan veta om polsk politik är att den är full av överraskningar. Så egentligen var det väl ingenting alls att förvånas över att liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen, som skulle ha vunnit enligt alla opinionsundersökningar, först förlorade knappt i parlamentsvalet till nationalkonservativa Lag och rättvisa och att sedan dess kandidat Donald Tusk förlorade presidentvalet mot Lag och rättvisas Lech Kaczynski.

Konservativ koalition strider om polska presidentposten

Det är stora politiska förändringar på gång i Polen. Ett regimskifte väntas då den konservativa koalitionen Lag och rättvisa och Medborgarplattformen gick segrande ur parlamentsvalet den 25 september. Därmed fortsätter trenden med regimskifte i varje val ända sedan demokratin återinfördes i Polen år 1989.

Allt och inget har ändrats efter valet

Det nationalistiska och konservativa partiet Lag och rättvisa vann valet i Polen. Lech Kaczynski från Lag och rättvisa vann presidentvalet. Många trodde att det liberala och konservativa partiet Medborgarplattformen skulle vinna. De två partierna sa före valet att de skulle samarbeta. De kallade varandra vänner. Men nu arbetar de mot varandra.

Tragikomisk cirkus i polsk politik

Den polska politiken blir mer och mer lik en tragikomisk cirkus. Eller vad sägs om ett regeringsparti som av taktiska skäl röstar för sina egna värsta kritiker, en populistisk bondeledare som åker på vänskapsbesök till Lukasjenkos Vitryssland, en borgmästare och en landshövding som turas om att tillåta och förbjuda en parad för homosexuellas rättigheter i Warszawa, ett regeringsparti som spricker mitt itu och minskar från 41 till 9 procent, parlamentsledamöter som byter parti som andra byter skjorta, politiker som ordnar lukrativa kontrakt åt sina vänner och välavlönade jobb åt sina svågrar.

© 2020 Fria.Nu