Fria.Nu

Motion kan få oss att leva hälsosammare

"Fysisk aktivitet hjälper en att hålla vikten. Men att bara motionera för att gå ner i vikt är inte så lätt. Till exempel måste en person som väger 70 kilo jogga 50 minuter för att förbränna en halv påse potatischips. Två glas vin motsvarar de kalorier som man bränner under en promenad på 30 minuter. Om man dricker vinet till chipsen behöver man alltså antingen jogga 70 minuter eller gå 100 minuter. Hur många överviktiga eller feta gör det efter att ha ätit onyttigheter?'

Vilket är viktigast för hälsan: att röra på sig eller att äta rätt? Att äta rätt antagligen. En studie av 115 000 sjuksköterskor i USA visade att motion var bra för hälsan men att det viktigaste för att överviktiga inte skulle dö i förtid var att de gick ner i vikt.

Fysisk aktivitet hjälper en att hålla vikten. Men att bara motionera för att gå ner i vikt är inte så lätt. Till exempel måste en person som väger 70 kilo jogga 50 minuter för att förbränna en halv påse potatischips. Två glas vin motsvarar de kalorier som man bränner under en promenad på 30 minuter. Om man dricker vinet till chipsen behöver man alltså antingen jogga 70 minuter eller gå 100 minuter. Hur många överviktiga eller feta gör det efter att ha ätit onyttigheter?

Har man aptit på fet mat är det således knappast realistiskt att hålla vikten enbart med hjälp av motion. Om man ska klara av det måste man i så fall röra sig oerhört mycket.

Ett folkhälsoproblem är att folk äter annorlunda än för några årtionden sedan då husmanskosten var det vanliga. I genomsnitt lägger svenskar cirka 35 minuter per dag på mat-

lagning, vilket skvallrar om många mål uppvärmd färdigmat och onyttiga mellanmål.

Samhället tycks alltså inte ha blivit så mycket hälsosammare av att det hela tiden kommer ny teknik och att de genomsnittliga inkomsterna ökar. Varför det brister är dock inte så lätt att säga. Men en faktor av betydelse är nog att den moderna urbaniserade människan inte har så mycket att tro på - religionen och de stora ideologierna har tappat i betydelse. Samhället har också blivit mer individualiserat och familjebanden mindre fasta. Vi har råd att vara självständiga.

Min tes är att allt detta nog inneburit att vi oftare känner oss vilsna och ensamma. Tröst och njutning har då blivit ersättning för andra värden som vi ofta saknar.

Många upplever också stress i tillvaron och det verkar som att denna känsla blir allt vanligare. En orsak är säkert neddragningarna i den offentliga sektorn de senaste 15 åren, men sannolikt beror det också på att vårt liv förändrats med ny teknik. Vi tar del av väldigt mycket information men hinner inte smälta mer än en bråkdel. Samtidigt blir vi medvetna om att det finns gigantiskt mycket mer som vi skulle kunna läsa, höra eller se, men som kräver en insats och tid som vi inte vill avsätta. Jag kan inte tänka mig annat än att detta är stressande.

Spelar då fysisk aktivitet någon roll? Som jag ser det är de kanske största nyttorna med motion och idrott att vi blir mindre stressade, och att vi får kraft och intresse för att ta större ansvar för vår hälsa. Motion har också enligt flera studier positiv effekt på milda depressioner. Om man kan etablera en vana att röra på sig är chansen större att man äter mindre skräpmat.

Kanske är det alltså främst indirekt som motion har betydelse. Men hur mycket satsar då kommuner, landsting och stat på att skapa förutsättningar för trevlig fysisk aktivitet? Hur mycket satsas på utbyggnad och underhåll av gång- och cykelstråk, på prisvärd gymnastik för stora vuxengrupper och på fysisk aktivitet i skolorna? I alla fall inte tillräckligt med tanke på frågornas betydelse, menar jag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

Därför behöver vi mindfulness

HÄLSA Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

© 2024 Fria.Nu