Fria.Nu

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

HÄLSA Med ålderdomen kommer i regel även olika sjukdomar och hälsoproblem. När medellivslängden ökat med cirka 25 år under det senaste decenniet har även den friska levnadstiden ökat.
Men detta är inte tillräckligt för vissa. Ett exempel är de så kallade transhumanisterna som själva definierar sig som en livsfilosofi som med hjälp av teknik och vetenskapliga metoder söker förlänga och utveckla intelligent liv. Med hjälp av bland annat nanoteknologi ska människan få kontroll över de biologiska processerna i kroppen och därmed på sikt kunna bli potentiellt odödlig.

En som har liknande idéer men som inte kallar sig transhumanist är den amerikanske uppfinnaren och författaren Ray Kurzweil. Kurzweil, som bland annat uppfann läsmaskinen på 1970-talet, hävdar att den tekniska utvecklingstakten är exponentiell. En av Kurzweils visioner är att människor ska kunna bli odödliga genom bland annat nanoteknik. Ray Kurzweil, som är född 1948, tror att han själv har möjlighet att bli odödlig. För att bli gammal nog att få ta del av framtidens tekniska framsteg äter han 250 kosttillskott dagligen.
Vidare mäter han kroppsfunktioner som puls och blodtryck för att hitta optimal nivå. Kurzweil sägs också tillbringa en dag i veckan på en alternativ hälsoklinik där han får injektioner med ämnen som ska hålla hans cellmembran i gott skick.
- Jag tycker att döden är en tragedi. Jag tycker att åldrande är en tragedi. Och att gå bortom våra begränsningar är vad det handlar om för vår art, sade Kurzweil för New York Times för några år sedan.

Den brittiske forskaren Aubrey de Grey är en annan frontfigur när det gäller extrem livsförlängning. Han hävdar att det finns sju orsaker till åldrande, och om man kommer till rätta med dessa faktorer kan åldrandet i princip stoppas, menar han. De Grey har också skissat på tekniker för att komma åt de sju orsakerna till åldrandet. Han tror att de människor som lever år 2100 kan förvänta sig att leva i 2100 år.
Men det är långt till att dessa extrema visioner kan förverkligas. I dag finns det bara teorier om varför människan åldras. Och de tekniker som skulle kunna ge ett kraftigt förlängt liv befinner sig bara på forskningsstadiet. Så den som vill leva riktigt länge får hoppas att Ray Kurzweil har rätt - att den tekniska utvecklingstakten verkligen är exponentiell.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

Därför behöver vi mindfulness

HÄLSA Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

Stressen sprider sig lätt

Jag har en akilleshäl som jag delar med många andra i detta samhälle: jag stressar för mycket, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

© 2024 Fria.Nu