Fria.Nu

Konflikt hotar åter i Kongo

Den blodigaste konflikten i världen med uppskattningsvis tre miljoner dödsoffer, hotar blossa upp igen. För två veckor sedan hotade Rwandas president Kagame att åter skicka trupper in i det jättelika grannlandet DR Kongo, precis som man gjort två gånger tidigare under de senaste tio åren.

Uppgifterna går isär kring huruvida detta redan skett. Förevändningen för Rwanda är i så fall att oskadliggöra de Rwanda-fientliga miliser som använder östra Kongo som bas för angrepp på landet. Det cyniska spelet inkluderar att Kongos regering använder de Rwanda-fientliga rebellerna för att begränsa Rwandas inflytande i östra Kongo, medan samma rebeller för Rwanda utgör en förevändning för att fortsätta att agera maktpolitiskt i regionen. Till sin hjälp har Rwanda en egen rebellrörelse i Kongo, RCD, vilken nu till och med sitter i Kongos regering.

FN-styrkan i Kongo, MONUC, sätts nu under ökad press på att avväpna miliserna i området. Ett försök att genomföra detta avbröts av de nuvarande striderna.

Den 24 november uppgav Rwandas president Paul Kagame att man avsåg att skicka trupper in i Kongo. "Så länge FN eller andra länder inte förmår avväpna rebellerna som angriper Rwanda återstår det bara för oss att göra det", sade Kagame inför Rwandas senat så sent som i veckan.

Rapporter hade då kommit om att Rwanda utsatts för kanonbeskjutning från Kongo. Det är oklart vilka som skulle utfört detta. Senare har FN-styrkorna MONUC i Kongo siktat och även gripit ett hundratal soldater, vilka man tror är rwandiska styrkor. Strider uppges äga rum både kring Walikale i norra Kivu, liksom kring staden Bunia i samma område.

Experterna är dock fortfarande oeniga huruvida rwandiska trupper verkligen finns i Kongo. Och det kan dessutom visa sig mindre intressant. "Det viktiga är att rebellrörelsen RCD (Rassemblement congolais pour la démocratie) fortfarande kontrollerar östra delen av Kongo", säger en expert till FNs nyhetstjänst IRIN.

RCD är en Rwanda-kontrollerad rebellrörelse, som enligt en överenskommelse i april 2003 dessutom sitter i Kongos samlingsregering och där utgör Rwandas förlängda arm.

Enligt en annan expert finns det ingen anledning att tro att Rwanda skulle lyckas göra slut på de rester av den gamla folkmördararmén, FAR (Force Armées Rwandaises), och de Interahamwe-miliser som flydde från Rwanda till Kongo efter folkmordet 1994, då 937 000 tutsier och oppositionella hutuer dödades enligt senaste officiella rwandiska räkningar.

FN-styrkorna i Kongo, MONUC, uppger att man gripit ett hundratal beväpnade personer, vilka misstänks vara rwandiska soldater. MONUC har satt in sammanlagt 3000 soldater i södra och norra Kivu. Ytterligare förstärkningar av bland annat pakistanska trupper skall sättas in.

-

Vad kan då göras? FN-styrkorna MONUC fick nyligen ett klart och tydligt mandat från säkerhetsrådet att om nödvändigt använda våld för att skydda civila och avväpna stridande. De ytterligare trupper och den utrustning som krävs för det håller just på att komma till Kongo och måste skyndsamt förflyttas till östra delen.

Säkerhetsrådet, internationella ledare - däribland Nigerias president Obasanjo och Sydafrikas president Mbeki, liksom US-amerikanska och europeiska ledare - måste fördubbla sina ansträngningar att lungna ner läget genom att uppmana Rwanda att hålla sina trupper hemma och uppmana den kongolesiska regeringen att se till att deras militärer eller myndighetspersoner inte erbjuder de stridande parterna något stöd.

Viktiga givarländer måste sluta avtal med Rwanda och Kongo med villkor som stöder fred och stabilitet i regionen. Tidigare har man avbrutit biståndet när sådana villkor inte uppfyllts, och de bör man bereda sig på att göra igen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Forskare i USA får inte tala fritt

James Hansen forskar om klimatet vid Nasa. Han sa till folk i USA att man snabbt måste sluta släppa ut en massa gaser i luften. Han sa att gaserna skadar klimatet på jorden. Då försökte Nasa stoppa honom. De tog bort information från hans webbsidor. De försökte hindra honom från att tala med media. Men Hansen säger vad han vill ändå.

NASA försökte tysta klimatforskare

Sedan den ledande klimatforskaren James Hansen vid NASA gick ut till allmänheten i USA för att söka stöd för en omedelbar minskning av utsläppen av växthusgaser censureras hans hemsidor och framträdande inför pressen av NASA:s informationsavdelning. Men Hansen lät sig inte tystas.

Massarbetslöshet underblåser konflikter i Västafrika

I Västafrika där 65 procent av befolkningen är under 30 år betyder bristen på arbetstillfällen att unga män i ökad grad ställs inför två val - att ta till våld eller emigrera. Detta menar en ny FN-rapport som kom i veckan.

När Bagdad kom till New Orleans

När tsunamin drabbade Indonesien, Thailand, Sri Lanka och andra länder runt Indiska Oceanen var hjälparbetare och drabbade från väst överväldigade av hur människor på plats gjorde allt för att hjälpa varandra. När orkanen Katrina drabbade amerikanska delstater längs Mexikanska golfen fick poliser och nationalgarde dirigeras om från att rädda människor till att förhindra plundring och våld.

Kvinnor demonstrerade för säkerhet i Afghanistan

Flera hundra kvinnor demonstrerade i Kabul förra veckan. De krävde bättre säkerhet för kvinnor. Fem kvinnor har blivit mördade i Afghanistan de senaste veckorna. Kvinnorna som demonstrerade krävde att mördarna ska åtalas.

© 2024 Fria.Nu