E-sport - en större sport än ishockey | Fria.Nu
  • Counter-Strike är en påfrestande tävlingsform. Här jobbar en spelare i det norska laget ”Ninjas in Pyjamas”. Anna Hållams/SCANPIX
Fria.Nu

E-sport - en större sport än ishockey

Trots att sport med datorer är relativt nytt växer sig tävlings-

formen större för var dag. Det rör sig om mångmiljonbelopp i omsättning. Bara Counter-strike har miljontals utövare och är större än till exempel ishockey.

Elektronisk sport (SFT) Counter-strike är det största online-spelet och de totala vinstsummorna i en tävling kan ligga på ungefär 10 miljoner kronor. Intresset är så stort att även svensk media börjar öppna ögonen för e-sport - det finns ett förslag på ett veckoprogram på tv där resultat och tävlingar presenteras. Det finns också många andra så kallade online-spel, bland annat Quake3, Painkiller och Batterfield.

Man kan spela på olika sätt, det finns tre system, 'ladder-system', 'liga-system' och 'LAN-tävlingar'.

'Ladder-system' skulle man kunna kalla för 'håll igång-ligor', man registrerar sitt lag på en lång lista, sedan får man fritt utmana de andra lagen som finns på listan och samla poäng. Det är de som vunnit flest matcher av dem som de spelat som har mest poäng och ligger först. Nackdelen med systemet är att det inte finns något slut. Därför är det sällan riktigt seriösa lag vill vara med på ladders, eftersom det inte finns något att satsa på och därmed inte heller något att motivera sig till.

Ligaspel är som en kortare version av allsvenskan och har en säsong på ungefär två månader och en vinstsumma på ungefär 100 000 kronor (i Sverige).

LAN (Local Area Network) innebär att alla tävlande samlas på ett ställe och spelar mot varandra utan att använda internet.

Två grabbar som håller e-sporten varmt om hjärtat är Niklas Fegraeus och Marcus Manninen. Fegraeus spelade Counter-strike i fem år och har även försökt väcka medias uppmärksamhet och skrivit artiklar i ämnet. Manninen är 21 år och går i skolan. Han spelar Batterfield 1942 i Infernoonline-BF, en klan som sponsras av ett av Europas största cyberkaféer. På samma kafé har proffsklanen SK Gaming ett eget träningsrum.

Hur ser ni på e-sporten och dess utveckling?

- Ja det finns ju redan ett massivt intresse i till exempel Korea, som är världens ledande e-sportsland. Där har många tv-kanaler enbart dedicerats åt tv-spel och det är mångmiljonpriser i tävlingarna. Jag hoppas att respekten som finns där sprider sig till Europa. Sverige är visserligen bland Europas största e-sportsländer och vi har haft väldigt många duktiga lag i alla kategorier, men trots att det är så stort finns det ett fåtal medier som vågar ta sig an e-sport och det är synd, vi är ju så många, säger Marcus Manninen.

Niklas Fegraeus är 29 år och har varit med sedan modemtiden när grabbarna satt i källaren och kopplade ihop sina datorer. Han är positiv till utvecklingen de senaste fem - sex åren.

- E-sporten är på ständig frammarsch och många har, sedan klaner och ligor började skapas, insett att det handlar om mer än att spela spel, det handlar om att bli bra på det också. Jag hoppas och tror att e-sporten fortsätter att utvecklas positivt och att även människor utanför e-sportsvärlden får en förståelse för att det handlar om seriös satsning och att det går att göra karriär och bli professionell som i vilken annan sport som helst.

Enligt grabbarna har e-sport många fördelar. Som professionell e-sportare får man göra det man tycker är roligast och få betalt för det. Är man riktigt bra får man resa runt mycket, träffa fans, gå på happenings och nästan leva kändisliv. De kända spelarna har sina fans som följer med dem på tävlingar, hejar och vill ha autografer. Även för nybörjare finns mycket att hämta, det är enkelt att träna om man har en hyfsad dator eller närhet till ett internetkafé.

Alla kan vara med och alla kan bli bra, och eftersom man gör sitt namn känt över Internet blir man heller inte dömd för något som man inte säger eller presterar, menar Fegraeus.

Finns det då några nackdelar med e-sportandet?

- Det är som vilken sport som helst, man måste träna om och om igen för att bli bäst. Man har inte mycket tid för annat, det sociala livet blir lidande, betygen kanske rasar. Du har inte tid för jobb och om du inte lyckas så kan det vara kört. Man har ju bortprioriterat så mycket av sitt andra liv, säger Manninen.

Fegraeus håller till viss del med men hävdar att e-sporten visst har en positiv social inverkan:

- Man träffar människor över hela världen på nätet och om man tävlar med en sponsrad klan och reser blir det ju många nya sociala kontakter också.

Det hörs hur mycket de värnar om sin sport. Fegraeus har inte släppt e-sporten helt trots att han inte spelar i klan längre. Ibland dyker han upp på öppna servrar för en stunds träning. Marcus Manninen, som är i början av sin karriär, är målmedveten och hungrig. Hans klan tränar ungefär tre timmar om dagen, oftast mot europeiska storklaner, och vanligen kör han även ett par timmar publikspel på vanlig internet-server samtidigt som han sliter med skolarbetet.

Killarna är ense om en sak:

- Det allra viktigaste är att slå bort fördomarna om nördar som slösar bort sitt liv, att visa om-

världen att det vi gör är seriöst och utvecklande.

Så nästa gång någon klagar på att du sitter och slösar bort ditt liv vid datorn kan du säga att det finns ett mål. Det går att bli proffs. Sverige har en proffsklan i Counter-strike: SK Gaming. De spelar Counter-strike på heltid, är kontrakterade och flerfaldiga världsmästare. Deras organisatör, Schroet Kommando, är en tysk multigaming-organisation men spelarna är svenska, deras management är svenskt och deras organisatörer är svenska.

Proffs tränar fem till sex dagar i veckan ungefär fem timmar per dag. Det är mycket träning men spelarna behöver inte boka lokaler och skaffa ny utrustning hela tiden, utan kan träna hemma vid datorn.

De stora lagen som har managers och tränare ser alltid till att äta och dricka rätt innan match och det finns vätska att tillgå. Man får inte bli för varm eller torr för då brister koncentrationsförmågan. Det är oerhört jobbigt att hålla fokus och tänka strategiskt under så lång tid som tävlingarna pågår. Man lägger också ner många timmar på träning av detaljer, i Counter-strike kan det till exempel handla om skjutteknik.

E-sport är en demokratisk sport där alla kan vara med oavsett ålder, kön eller fysik. Det finns ett spel för alla oavsett om man är intresserad av fotboll, strategi eller rollspel. Men man behöver, precis som i vilken annan sport som helst, lägga ner mycket tid för att bli bra.

Annons

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2019 Fria.Nu