Fria.Nu

Protester stoppade inte avvisning till Eritrea

I förmiddags skickades 23-årige Jamil Burhan till diktaturens Eritrea. Asylrättsaktivister och medlemmar ur Eritreanska föreningen försökte stoppa deportationen, men med hjälp av en större polisinsats kunde avvisningen genomföras.

23-årige Jamil Burhan hade överklagat sitt avvisningsbeslut till Europadomstolen. Kort efter att denna under tisdagen meddelat att den inte avsåg att ta upp ärendet till prövning, vilket hade inneburit att verkställighetshinder förelegat, informerades Jamil om att han skulle avvisas tidigt på onsdagsmorgonen.
Enligt ett första besked skulle han hämtas av polisen för transport till Arlanda strax efter midnatt. Eritreanska föreningen hade dock, tillsammans med nätverket Ingen människa är illegal, mobiliserat för att stoppa deportationen, och redan vid 22.00 på tisdagskvällen hade de första aktivisterna samlats utanför Migrationsverkets förvar i Märsta. Några timmar senare hade båda utfarterna från förvaret blockerats med containrar, betongblock och sandlådor.

De 50-talet aktivisterna turades om att värma sig i tomgångskörande bilar. Med jämna mellanrum delades kaffe ut och röken från pappmuggarna avtecknade sig i den kalla vinternattsluften.
Abdu Selem satte ord på en farhåga som delades av många.
- Han kommer att skickas till fängelse automatiskt, vi har bra exempel med dem som avvisades från Malta. Han har dessutom kritiserat regimen.
Under kvällen höll han telefonkontakt med Jamil. De har lärt känna varandra i Sverige och tillsammans deltagit i demonstrationer mot den eritreanska regimen. Att förstå varför vännen ska skickas tillbaka till den diktatur han en gång lämnat är svårt.
- Han är väldigt snäll, de har valt fel kille.

Polisen hade under hela kvällen patrullerat kring Migrationsverket. Vid 03.00 - då Stockholms Fria lämnat platsen - anlände en större insats.
- Från och till har vi nog varit ett tjugotal poliser, på ett femtiotal demonstranter ungefär, säger Felix Bergström, stationsbefäl på Norrortspolisen.
När transporten slutligen skulle lämna förvaret omkring 07.00 försökte demonstranterna stoppa den genom att sätta sig i vägen. Polisen svar blev våldsamt, enligt aktivister på plats.
- Vid sjutiden körde de ett utbrytningsförsök. De som satt i vägen blev slagna med batonger och ungefär 20 personer blev pepparsprejade. Det var onödigt våldsamt, säger en aktivist från Ingen människa är illegal.
Det är en bild som Felix Bergström på Norrortspolisen inte känner igen.
- Det har varit lugnt större delen av tiden och så har det blossat upp ibland. Vad jag vet så var det ingen som skadade sig mer än att någon stukade foten.

Khaled Abdu från Eritreanska föreningen berättar att man försökte arrangera så att Jamil istället för till Eritrea kunde ha fått avvisas till tredje land. Han tror att han kunde ha ordnat ett pass till Etiopien om han haft ytterligare två dagar på sig.
Så blev det nu inte. Istället genomfördes avvisningen - i ett plan som specialchartrats för 500 000 kronor - till hemlandet.
Khaled Abdu är uppgiven.
- Jag har en känsla av att en människa som är levande nu kommer att vara död i morgon. Om jag kunde skulle jag sitta i fängelse här för att rädda honom så skulle jag göra det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu