Stockholms Fria

Årets julkalender i antågande

Snart är det dags för årets julkalender på tv. Som alltid kommer den att diskuteras lika mycket som budgetpropositionen.

En riktig jul heter årets upplaga och det lovar gott för dem som anser att julkalendern ska utspela sig på vintern och handla om tomtar och nissar, klappar och granar.

– Julkalendern kan vara så många olika historier. Vad man än gör är det alltid någon som upprörs, menar Pernilla Oljelund som tillsammans med Hans Rosenfeldt står för manuset.

Enligt Pernilla Oljelund som tidigare skrivit Kaspar i Nudådalen, också med Rosenfeldt, och dessutom ytterligare tre kalendrar, är det lätt att inte upprepa sig.
Från början en bokidé, Oljelund skriver också barnböcker, förvandlades En riktig jul till årets julkalender. Tomten och Nordpolen finns med, liksom en alldeles speciell tomtenissa som får huvudpersonens, nioåriga flickan Misa, önskelista på sin lott. Den är kort, en enda punkt – En riktig jul!

För Mila betyder det en jul utan Klas, den nyinflyttade grannen som visar envist intresse för Milas ensamstående mamma Katerina som gärna låter sig uppvaktas. Elfrid, nissan, ska alltså sätta käppar i hjulet för Klas och fixa en vanlig jul med bara mamma, Mila och marsvinet Bosse, som det alltid varit. Problemet är bara att Elfrid är Nordpolens lataste och mest arbetsskygga tomtenissa!

Samarbetet med Mila gnisslar alltså till en början, planerna är inte alltid de smartaste och när andra, mer ambitiösa nissar som Ettan Nilson lägger sig i blir det bara värre.

Lite magi, lite saga, lite tradition och mycket jul. Årets julkalender har alla ingredienser som behövs för att bli omtyckt av både stora och små.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En cyklande farmor från Åmål

I Jag ska aldrig sluta cykla av barnboksdebutanten Ulrika Gustafsson står leken i fokus och berättelsen kryddas med hemliga detaljer.

Landets Fria

Unga ska bli mindre rädda

Barn & Ung

Många unga är rädda när de ska gå hem sent på natten. Projektet Utgång/hemgång i Östergötland vill öka tryggheten.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu