• Både Elvira Redlund och Henny From tycker om att vara ute i naturen och köra skoter. När Elvira flyttar in till Skellefteå inser hon att hon saknar lugnet och friheten i Norsjö.
  • Henny From och Elvira Redlund tycker att det mestadels har varit roligt att bli filmade under nästan tre års tid. ”Fast ibland har det varit jobbigt när de har följt oss hela tiden. Det har hänt att folk inte har velat vara med oss för att vi blir filmade”, säger Elvira Redlund.
  • Henny From och Elvira Redlund tycker att det mestadels har varit roligt att bli filmade under nästan tre års tid. "Fast ibland har det varit jobbigt när de har följt oss hela tiden. Det har hänt att folk inte har velat vara med oss för att vi blir filmade", säger Elvira Redlund.
Landets Fria

”Ungdomar tror allt är coolare i Stockholm”

Dokumentären Hjärta Norsjö handlar om att växa upp på en liten ort som inte får synas i medierna, om nedläggningar och utflyttning men också om att våga ta ställning för att stanna.

Henny From och Elvira Redlund är bästa vänner och bor i den lilla kommunen Norsjö i Västerbottens inland. Den ena drömmer om att flytta till en större stad medan den andra helst av allt vill bo kvar.

Dokumentären Hjärta Norsjö följer kompisarna under två år, från sista terminen i nian till andra året på gymnasiet. Sophia Josephsson som har gjort filmen tillsammans med sin syster Lisa Josephsson är uppvuxen och lever i Västerbottenskommunen Nordmaling, och kände att det var dags att göra en film om ungdomar som växer upp som de har vuxit upp.

– Jag tror att det gör något med självbilden om ungdomar inte får syn på sig själva i mediebruset. Om allt i ens uppväxt skildras som oviktigt och inte värt att berätta om blir det att du inte ser dig själv som viktig. Du tänker att du måste flytta någon annanstans för att räknas.

Inför arbetet med filmen reste de runt i små kommuner i Västerbottens inland på jakt efter en tjej att följa, en tjej som gick sista året i nian och stod inför ett viktigt beslut – skulle hon välja ett gymnasium i en större stad och kanske flytta eller försöka bo kvar på orten.

– Så hittade vi Elvira och Henny i Norsjö som var bästa kompisar och körde runt i sin epa och hade jättekul tillsammans, men som ville helt olika saker.

Filmarna följer Elvira Redlund och Henny From när de gör vardagliga saker; hänger på ungdomsgården, ordnar grillfester eller umgås med sina familjer. Men det vanliga tonårslivet påverkas också av politiska beslut. I inledningen av filmen meddelar Norsjö kommun att de ska lägga ner gymnasiet för att spara pengar. Det gör att de flesta ungdomar väljer att söka ett gymnasium i Skellefteå som ligger nio mil bort. Ett val som för de flesta innebär att bo borta under veckorna. Men Elvira Redlund kämpar för att kunna bo kvar. Det handlar till stor del om att hon inte ville lämna sin fosterfamilj.

– Det har varit så mycket med det där, och när jag väl fick människor runt omkring mig som jag trivdes med så ville jag inte fara därifrån. Jag tycker också om att vara ute i naturen och köra skoter.

Elvira Redlund hittar till slut ett vård- och omsorgsprogram där hon kan lägga upp sitt schema själv till stor del och göra praktik i Norsjö. Efter studenten i sommar hoppas hon på att få jobb i Norsjö, där hon vill bo kvar.

Det har varit både roligt och jobbigt att blir filmad under nästan tre år, tycker Elvira Redlund. Nu när hon ser den färdiga filmen kan hon se hur hon har förändrats.

– Jag var mer impulsiv och blev lätt arg för tre år sedan, nu tror jag att jag är mer mogen och inte lika flamsig.

I Henny Froms flickrum pryds väggen av Manhattans skyline. När filmen börjar är det tydligt att hon längtar bort, till en plats där hon verkligen kan satsa på sitt stora intresse dans.

– Jag gillade inte Norsjö, jag tyckte att det var en skithåla där det inte fanns något att göra. Men nu när jag bor i Skellefteå i veckorna saknar jag Norsjö. Det är skönt att komma hem på helgerna och träffa Elvira och andra kompisar och vara ute med mina hundar.

Hon planerar att bo i Norsjö och jobba på ICA i sommar och kanske något år framåt, där-efter vill hon plugga vidare.

Sophia Josephsson säger att ungdomarna de träffat ofta jämför sina liv med de som lever i storstäderna.

– Många har kanske inte varit i till exempel Stockholm men vet att allt måste vara mycket coolare och större där för det har de sett på tv eller internet.

Norsjö har precis som många andra inlandskommuner i Västerbotten haft en stor utflyttning av framför allt unga. För att fler unga ska vilja stanna kvar på små orter krävs det att det finns gymnasieskolor med ett bra urval av linjer, tror Henny From.

– Och kanske att de blir mer ungdomsvänliga, det borde finnas mer att göra.

De senaste åren har det ändå börjat hända något på flera orter, det finns en ny framtidstro menar Sophia Josephsson.

– Att det har kommit många nyanlända har haft många positiva effekter på de små orterna. Det är viktigt att de ungdomar som vill stanna kvar får känna att det är ett okej val. Att de kan känna ”det här är min plats, jag lever här och är stolt över det.”

Fakta: 

Hjärta Norsjö

Dokumentären Hjärta Norsjö visas på SVT den 16 mars och finns på SVT play i 30 dagar efter det.

Den 25 mars visas dokumentären på Bio Royal i Umeå. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De lyfter lesbiskt liv på landet

Pride

Nätverket Lesbisk landsbygd lyfter med sina foton fram en sida av landsbygden som det oftast är tyst om: den queera och lesbiska.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu