Hallå där... Björn Ehrlemark | Fria.Nu
  • Björn Ehrlemark är med och ger ut arkitekturtidningen 4ARK
Göteborgs Fria

Hallå där... Björn Ehrlemark

... som har varit med och startat arkitekturtidskriften 4 ARK, som skrivs av arkitekturstudenter från Chalmers och vars första nummer kom ut nyligen.

Vad är det för skillnad mellan 4 ARK och andra arkitekturtidningar?
- Det är få hus med i den, det är väl det mest utmärkande. Vi har förhoppningen att skapa ett diskussionsforum där man ser arkitektur i ett sammanhang. På senare tid har arkitekturen blivit väldigt objektcentrerad där man bara ser hus som snygga saker.

Första numret har tema utopi, hur hör det ihop med arkitektur?
- All arkitektur handlar om en fysisk förändring av verkligheten, och det gör att det är utopiskt. Man tänker ut något från början för att göra verkligheten bättre. Vi har också märkt att många arkitektstudenter börjar läsa arkitektur med förhoppningen att förändra, förhoppningen finns kvar, men man får inte så mycket utlopp för det, och det vill vi att de ska få genom 4 ARK.

I tidningen finns det en artikel om att göra en queerombyggnad av Valhallabadet, vad handlar det om?
- Det är en artikel som sätter fingret på hur man bygger in samhälls- och könsstrukturer i hus. På badhus är det en stark indelning mellan könen, det finns två dörrar till omklädningsrummen, den ena för killar och den andra för tjejer och det finns inget annat att välja på. Tanken är att organisera badhuset på något annat sätt, det är inte säkert att man vill byta om framför någon bara för att man har samma kön. Man kan i stället indela det så att man byter om med familjen, vännerna, helt själv, eller inför vem som helst.

Det skrivs också om en Berlinmur genom Göteborg.
- Den artikeln handlar om det stora samtidsprojektet Götamuren, som har byggts med folkets jubel för att skydda stadskärnan från hotande element från Hisingen och de nordöstra förorterna i staden.

Är Göteborg en intressant arkitekturstad?
- Alla städer är det, det finns alltid många intressanta byggnader. Det är inte bara städer med många nybyggda hus som är intressanta, även de där det inte har byggts något nytt på tvåhundra år är det.

Annons

Rekommenderade artiklar

Med fokus på mannen

De har ett brinnande intresse för jämställdhet och som pedagogiskt verktyg använder Amphi Produktion film för att människor ska ifrågasätta könsrollerna och maktstrukturer.
I filmen Ingen ser oss följer man Martin och hans våldsamma beteende mot sin familj.

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu