Protester mot Nato i hamnen | Fria.Nu
  • - Det är en massa krigsförbrytare här från terrororganisationen Nato och vi genomför en egen manöver för att stoppa dem, säger Per Hillerström från fredsgruppen Ofog. Med kollegan Emma Nils Slättberg paddlade han i vägen för en norsk ubåt innan de greps.
Göteborgs Fria

Protester mot Nato i hamnen

Det största militärbesöket någonsin i Sverige har medfört ett massivt säkerhetspådrag. Vid lunchtid i dag paddlade ett par aktivister ut i Göta älv för att manifestera mot Nato:s krigsfartyg och till helgen kulminerar protesterna i en demonstration.

- Det är en massa krigsförbrytare här från terroristorganisationen Nato och vi genomför Rebel Mariner-manövern för att stoppa dem, säger Per Hillerström från fredsgruppen Ofog, vid lunchtid i dag fredag på väg i kanot med en banderoll mot Frihamnen.
Han och kollegan Emma Nils Slättberg satte upp två banderoller på en träkobbe ute i Göta älv och stävade mot Frihamnen där ett dussintal örlogsfartyg ligger förtöjda. Inom kort omringades kanoten av kustbevakningens båtar och en norsk ubåt.
Per Hillerström och Emma Nils Slättberg medförde i kanoten en flagga med en överkorsad bomb på. De greps av polis och fördes till polisstationen i Almedal.

Under veckan har de 37 örlogsfartygen från insatsstyrkan Nato Response Force, NRF, som ska utgöra a-styrka i militärövningen Noble Mariner, stävat in i Göteborgs hamn. Fredsgruppen Ofog har meddelat att de försöker stoppa NRF-fartygen från att ta sig in i och lämna hamnen. Polis och militär hade hävdat att de inte fäster något särskilt avseende vid aktivister, men flera visiterade personer och den stora bevakningen kring fartygen har gett en annan bild. Polisen har inte kunnat uppge hur mycket säkerhetsoperationerna kring besöket kostat. Under onsdagen och torsdagen hade polisen ökad kontroll på Älvsborgsbron för att förhindra aktivister från att ta sig över räcket och på så sätt blockera båtarnas väg.
- Men om de inte stör pågående möten, försöker ta sig in på skyddade områden eller försöker förhindra båtarna från att ta sig fram så föranleder inte det något ingripande, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.
Enligt flera medlemmar i fredsnätverket Ofog, som arbetar med civil olydnad och opinionsbildning, har polisen under veckan övervakat deras aktiviteter. Bland annat har minst fem aktivister enligt egen utsago stoppats av civilklädd polis i närheten av deras möteslokal. Polisen tog ett anteckningsblock från en av dem och letade igenom en av de andras ryggsäck.
- Jag är jättearg och ledsen. Får de göra så här? Jag känner mig övervakad rakt igenom, säger en av aktivisterna som GFT talat med och som nu funderar på att anmäla polisen
Thomas Fuxborg säger sig själv inte veta någonting om ingripandet, men säger att om det hände så fanns det nog någon anledning för polisen att göra det. Kroppsvisitation är ett kontroversiellt ingrepp som är svårt att motivera utifrån polislagen utan misstankar om våldsbrott.

Ovanför Hagabion har nätverket Ofog sin lokal där de inför ankomsten av NRF:s fartyg håller ett möte och går igenom de olika aktionerna de planerar att genomföra. Överallt ligger och står sprejburkar, lim, tejp och flygblad, och över en stol hänger en våtdräkt. I korridoren utanför rummet håller några på att måla en banderoll med texten 'NO NATO', den banderoll som senare hälsade fartygen hängande från Göta Älvbron. Utöver den aktionen har nätverket också i samband med besöket polisanmält USA:s förre försvarsminister Donald Rumsfeld, som tog initiativet till NRF, för krigsförbrytelser. De planerar även att hålla en manifestation utanför lanshövdingens residens, dit representanter från NRF har bjudits under fredagseftermiddagen.
- Alla är välkomna att göra vad de kan och vill, säger Anna Sanne Göransson som är med i Ofog.
Ofog är ett löst nätverk utan formella maktstrukturer, medlemmar och budget. 17 personer närvarar vid mötet GFT besöker, men på en träningsdag förra helgen infann sig uppåt 40, vilket är fler än vanligt.
Nätverket har tidigare protesterat mot kärnvapen men inriktar sig för tillfället på vapenexport och Nato-motstånd.
- De är en rest från Kalla kriget som borde lagts ned när de hade chansen. Istället satsar de på att bli en offensiv militär operationer var som helst på jorden, säger Petter Joelson från Ofog.

Nato Response Force säger sig vara vana att mötas av protester.
- Vad än Nato gör eller vart vi än kommer i världen är det protester. Vi är vana vid det och vi försöker visa vad vi vill. Man behöver inte protestera mot oss, för vi försöker bara skapa större säkerhet och fred i världen, säger den brittiske officeren Philip James som är chef för amfibiestyrkan i NRF.
De har ännu inte märkt av några större protester, men det är inte så konstigt med tanke på den tunga bevakning som militären utför i områdena runt Frihamnen och Skandiahamnen. Militärer med maskinvapen kontrollerar alla infarter till hamnarna och patrullerar kring områdena. Alla som försöker ta sig in måste identifiera sig, och fordon blir undersökta med hundar, och speglar som de kontrollerar underredena med.
- Nato bidrar till instabilitet och konflikter. De tar på sig en roll som världens beskyddare när de i själva verket bara representerar västvärldens intressen, säger Petter Joelson.
Natostyrkan NRF:s flaggskepp Ark Royal deltog våren 2003 i den folkrättsvidriga invasionen av Irak. I kriget uppskattas omkring 700 000 människor ha dött.
Under eftermiddagen har landshövdingen bjudit Natorepresentanter till mottagning i sitt residens på Södra hamngatan och en gatufest planeras där utanför.
I morgon lördag planeras en större demonstrationen klockan 12 och även idrottsliga manifestationer kring Göteborgsvarvet som startar klockan tre. NRF lämnar hamnen i början av nästa vecka för det omfattande krigsspelet Noble Mariner i södra Östersjön där även Sverige deltar.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Se naturen med andra ögon

Yusra Moshtat och Anders Nilsson vill visa den svenska naturen för människor från andra länder. De har bland annat gjort en utställning på Göteborgs naturhistoriska museum. Den handlar om människor och natur i Sverige och i andra delar av världen. Sesam har träffat Yusra Moshtat och Anders Nilsson.

Studier varvas med praktik i ny sfi-modell

Till hösten ska alla SFI-elever i Göteborg varva sin svenskautbildning med arbetspraktik. Erfarenheterna hittills har enligt både lärare och elever medfört snabbare språkinlärning, större personliga kontaktnät - och ibland arbete.

Göteborgs Fria

Förskola anmäld för könsdiskriminering

En flicka har fått gå före en pojke i kön till förskolan på Kvarnhjulet i Mölndal, något som pojkens föräldrar menar är könsdiskriminering. De anmälde nyligen händelsen till jämställdhetsombudsmannen men skolan menar att de har rätt att i jämställdhetssyfte hålla klasserna balanserade.

Göteborgs Fria

Naturen en väg till integration

Integration och rekreation, det är två av målen med utställningen Med andra ögon som startar den 3 maj på Göteborgs Naturhistoriska museum. Utställningen ska dels göra den svenska naturen synlig för invandrare, men också visa svenskar hur människor från andra länder och kulturer ser på naturen.

Göteborgs Fria

Chef slutar på kritiserad tidning

Senast GFT skrev om Alingsås tidning handlade det om annonser i det redaktionella materialet, nu är det anställda som klagar över dålig insyn i företaget, inget medbestämmande och dåliga relationer med ägarna.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu