Göteborgs Fria

Förskola anmäld för könsdiskriminering

En flicka har fått gå före en pojke i kön till förskolan på Kvarnhjulet i Mölndal, något som pojkens föräldrar menar är könsdiskriminering. De anmälde nyligen händelsen till jämställdhetsombudsmannen men skolan menar att de har rätt att i jämställdhetssyfte hålla klasserna balanserade.

Enligt anmälan, som kom in den 20 april i år, sökte barnets föräldrar under vintern 2006 plats på förskolan för hösten 2007. Men vi intagningen i mars i år fick de veta att det inte fanns någon plats för deras son. Något senare fick de dock höra från bekanta att deras dotter hade fått plats, trots att hon stått i kö en kortare tid.
- Vi tycker inte att det är rätt att barn ska bedömas efter kön. Det är kötiden som ska avgöra, säger Niklas Eriksen, pojkens pappa.
Montessoriskolan Kvarnhjulet är ett familjekooperativ med verksamhet från förskola upp till nionde klass. Bland de sökande till förskolan är uppemot 75 procent pojkar. Leif Törngren, styrelseordförande på skolan, vet inte riktigt varför det ser ut så men det är en liten verksamhet, vid den senaste intagningen tog de till exempel bara in elva barn, så slumpen kan spela in.
Leif Törngren menar att det inte behöver var helt jämnt med pojkar och flickor, men skolan vill ha 'någorlunda balans.' Men det är inte säkert att de kan fortsätta med den positiva särbehandlingen efter att Jämo sagt sitt.
- Vi ser naturligtvis bekymrat på detta. Vi är oroliga att det här ska göra att vi får frångå våra jämlikhetsideal. Om vi får in åtta-nio pojkar och bara en flicka kan flickan säga upp sin plats. Och det skulle vara förskräckligt om vi kom tillbaka till pojk- och flickskolor, säger Leif Törngren.
Skolan menar att en skev könsfördelning kan göra att flickornas utrymme begränsas. Dessutom menar de att det blir svårare för flickorna att hitta lekkamrater av samma kön.
Niklas Eriksen håller med om att blandade barngrupper är bra, men han ser inga problem med en viss övervikt åt något håll. Han tycker att skolans inställning att flickorna inte skulle ha någon att leka med är konstig.
- De verkar ha utgångspunkten att flickor och pojkar inte kan leka med varandra. Jag förstår inte resonemanget riktigt, det synsättet leder tillbaka till pojk- och flickskolor, det är tråkigt, säger Niklas Eriksen.
Eftersom skolan ännu inte svarat på den begäran om yttrande som Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, har skickat vill Nanna Holst, jurist på Jämo, inte svara på några frågor om just detta fall. Och det är även svårt att dra några slutsatser från tidigare liknande fall, eftersom det är första gången den här typen av anmälan kommit in.
- Generellt kan sägas att det i barn- och elevskyddslagen inte finns några uttryckliga undantag från förbudet mot diskriminering, säger hon.
Lagen trädde i kraft 1 april förra året, och förbjuder diskriminering i bland annat förskolan, skolan och i skolbarnomsorgen. Sedan den trädde i kraft har Jämo fått in tolv anmälningar rörande lagen.
Nu väntar Jämo på yttrandet från Kvarnhjulet, som har ytterligare några veckor på sig, och sedan kommer de att i en grupp av jurister bedöma om det var diskriminering och om det ska tas till domstol.
I medier har uppgifter förekommit om att reglerna kommer att ändras så att förskolan framöver endast kommer att se till kötid. Men Leif Törngren säger att denna förändring huvudsakligen avser grundskolan och enligt honom är det inte än klart med vad som kommer att hända med reglerna i förskolan än. De håller just nu på att se över dem.
- Det kommer att bli en del förändring, men främst ska vi nog klargöra reglerna lite tydligare. Men vi kommer självfallet att rätta oss efter vad Jämo kommer fram till, säger Leif Törngren.
Familjen Eriksen-Krafts son har blivit erbjuden en plats på ett annat dagis.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Se naturen med andra ögon

Yusra Moshtat och Anders Nilsson vill visa den svenska naturen för människor från andra länder. De har bland annat gjort en utställning på Göteborgs naturhistoriska museum. Den handlar om människor och natur i Sverige och i andra delar av världen. Sesam har träffat Yusra Moshtat och Anders Nilsson.

Studier varvas med praktik i ny sfi-modell

Till hösten ska alla SFI-elever i Göteborg varva sin svenskautbildning med arbetspraktik. Erfarenheterna hittills har enligt både lärare och elever medfört snabbare språkinlärning, större personliga kontaktnät - och ibland arbete.

Göteborgs Fria

Protester mot Nato i hamnen

Det största militärbesöket någonsin i Sverige har medfört ett massivt säkerhetspådrag. Vid lunchtid i dag paddlade ett par aktivister ut i Göta älv för att manifestera mot Nato:s krigsfartyg och till helgen kulminerar protesterna i en demonstration.

Göteborgs Fria

Naturen en väg till integration

Integration och rekreation, det är två av målen med utställningen Med andra ögon som startar den 3 maj på Göteborgs Naturhistoriska museum. Utställningen ska dels göra den svenska naturen synlig för invandrare, men också visa svenskar hur människor från andra länder och kulturer ser på naturen.

Göteborgs Fria

Chef slutar på kritiserad tidning

Senast GFT skrev om Alingsås tidning handlade det om annonser i det redaktionella materialet, nu är det anställda som klagar över dålig insyn i företaget, inget medbestämmande och dåliga relationer med ägarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu