Stor aktion mot äggindustrin | Fria.Nu
  • Majja Carlsson från Räddningstjänsten var med och fritog 120 hönor från ett hönseri i Vadstena förra helgen. Hönorna togs från nya, så kallade modifie
Fria.Nu

Stor aktion mot äggindustrin

Förra helgen genomförde det löst sammansatta nätverket Räddningstjänsten sin sextonde djurrättsaktion. 120 hönor fritogs och gruppen själv kallar aktionen för 'världens största'.

Natten till den 2 maj genomförde djurrättsgruppen Räddningstjänsten sin sextonde aktion. Denna gång fritogs 120 hönor från hönseriet Stråkander Färg och Lantbruk utanför Vadstena i 'den hittills största öppna fritagningen i världen'. Andra aktivister inom nätverket genomförde en liknande aktion bara en månad tidigare, på två hönserier i norra Sverige.

- Vi är jättenöjda, det är synd att vi inte kunde ta med oss fler än 120 hönor, säger Majja Carlsson från Stockholm, som deltog i aktionen.

Aktionen var en civil olydnadshandling, vilket i det här fallet innebär att aktivisterna använde icke-våld, var öppna med sina identiteter och är beredda att ta följderna av sina handlingar i en eventuell rättegång. Polisen har hört av sig och meddelat att de fyra aktivisterna är misstänkta för stöld.

- Det är tråkigt att det är vi som ses som brottslingar och inte äggindustrin, menar Majja Carlsson. Syftet, förutom att rädda liv, är att uppmärksamma att hönorna betalar priset för att konsumenterna ska kunna köpa billiga ägg.

De 120 hönorna har nu förts till nya hem där de kan leva enligt sina naturliga behov.

Före fritagningen levde hönorna i så kallade modifierade burar, som är något större än de gamla, numera olagliga burarna.

- De nya burarna är bara en kosmetisk lösning, säger Majja Carlsson. Hönorna har det fortfarande extremt trångt och problem som äggledarinflammationer kvarstår.

Lennart Stråkander, som äger anläggningen, är mycket kritisk till gruppens aktion. Han har polisanmält händelsen.

- Det här är så onödigt. Vi har en ny anläggning som är så pass modern. Det är ett paradis för hönsen här, säger han till Motala & Vadstena Tidning.

Lennart Stråkander menar att det är djurplågeri att frita hönor.

- Det här är oansvarigt. Hönsen är uppfödda och vana att leva i bur. Det här är rent djurplågeri, säger han.

Majja Carlsson menar att Lennart Stråkander använder sig av omvänd argumentation.

- Han har en underlig uppfattning om djurplågeri. Det är inget hönseri i dag som uppfyller djurskyddslagens krav.

Räddningstjänstens första aktion genomfördes i oktober 1999. Då fritogs 24 hönor. Aktivisterna kommer från hela Sverige och nästan alla aktioner har riktats mot äggindustrin.

Fakta: 

ägg och äggproduktion

* Svenskar äter i genomsnitt cirka 200 ägg per person och år.

* Det finns cirka fem miljoner värphöns i Sverige.

* Varje 'svensk' höna värper cirka 300 ägg om året.

Källa: Svenska Ägg

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu