Pangea skapar kollektiva konstverk idag | Fria.Nu
  • Pangeas aktion på Sergels Torg
Stockholms Fria

Pangea skapar kollektiva konstverk idag

Pangea konstbombar Hötorget. Med aktionen vill de aktivera publiken och skapa ett konstverk. Alla förbipasserande är välkomna att bidra.

Pangea utför en konstaktion där de konstbombar Hötorget. Meningen är att skapa ett kollektivt konstverk som alla kan bidra till. På plats finns bland annat ritpapper, kritor, saxar och såpbubblor att använda.

- Konstverket är till för alla, men det är självklart ett plus om de hittar Pangea genom detta, säger Mandy Quartin som håller i aktionen.

Hon berättar att de valde att ha aktionen vid två utvalda tidpunkter under dagen för att det passerar extra mycket folk över torget då. Vid lunchtid och på väg hem från jobbet hoppas de kunna fånga människors uppmärksamhet.

Det är första gången organisationen utför en liknande konstaktion.

Meningen med aktionerna är att väcka uppmärksamhet och att få människor att reagera.

Efter detta vill Pangea även ha liknande aktioner på andra ställen i landet. För att sedan ha en konstutställning med konstverken de får fram.

Mandy Quartin berättar vidare att de valt att ha en aktion snarare än en demonstration för att de går hem bättre hos publiken.

- Folk är trötta på att personer står och skriker ut budskap. Det är bättre om publiken själva får ta del av aktionen som i dag. Dessutom hoppas vi att de blir lite avstressade samtidigt.

Micael Friberg är en av de förbipasserandena som stannar och deltar i konstverket.

- Jag tycker att det här är en sjysst grej. Väldigt udda. Men det väcker ju uppmärksamhet. Och det är väl det som är meningen. Tyvärr tror jag inte så många vågar gå fram och göra något.

Pangea har tidigare organiserat en konstaktion i Lund. Den gången visade konstnären Mikael Nilsson ifrågasättande konst. 2002 hade de även en motståndshelg med läger och föreläsningar i Norrköping.

Pangea startade 2001 och är internetbaserad. Men det är först nu som det börjar hända lite mer saker.

Pangea är utspritt över hela landet men är störst i Göteborg, Lund, Stockholm, Norrköping och Umeå. Antalet medlemmar är osäkert eftersom verksamheten för register med e-postadresser i stället för med personnummer.

Pangea får inga bidrag. I stället överlever de tack vare gåvor och en shop på hemsidan.

Fakta: 

Pangea:
Pangea är ett grönt utomparlamentariskt nätverk som bildades 2001.

Nätverket kämpar för en värld utan elitism, hierarkier och våld.

De använder ickevåld.

De tar avstånd från bland annat sexualitetsförtryck, kapitalism, könsförtryck, matriarkat, sexism, expertstyre, storskalighet, elitism, centralism, militarism och parlamentarism.

Namnet kommer från teorin om att alla världsdelar från början satt ihop i en stor världsdel som fått namnet Pangea.

Pangea finns på http://www.pangea.org.se

Annons

Rekommenderade artiklar

Djurskyddsmyndigheten kartlägger sex med djur

Med hjälp av en enkätundersökning ska Djurskyddsmyndigheten kartlägga det sexuella utnyttjandet av djur i Sverige. Undersökningen kan komma att lägga grund till en ny lagstiftning som kriminaliserar tidelag.

Jämställdhetsarbete på dagis får mer pengar

Nu får förskolorna i Sverige mer pengar till jämställdhetsarbete.

- 2,5 miljoner kronor kommer att delas ut, säger Elisabet Wahl från Delegationen för jämställdhet i förskolan.

Delegationen för jämställdhet i förskolan ska återigen dela ut pengar till projekt som arbetar med jämställdhet i förskolor.

Första omgången delegationen delade ut pengar var i maj 2004. Även då delades 2,5 miljoner kronor ut, till 18 olika projekt inom landet.

'Jag kan sprida kunskap'

Som barn blev hon omskuren. När hon var tonåring hotade hennes bror att mörda henne. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever med hot och våld.

'Om jag överlevde skulle jag bli kvinnokämpe'

Som barn omskars hon. Som tonåring mordhotades hon av sin egen bror. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever i liknande situationer.

© 2020 Fria.Nu