Kritiskt läge i glömda kriser | Fria.Nu
  • De sydsudanesiska flyktingarna Victoria Sunday (t.v.) och storebror Abraham Wani väntar på omplacering vid ett flyktingläger i Kuluba, norra Uganda. Sju av de tio bortglömda kriserna som lyfts i rapporten pågår i Afrika.
Fria Tidningen

Kritiskt läge i glömda kriser

Medan kriser i länder som Burma har fått stora rubriker har en rad andra gått under radarn det senaste året, visar en ny rapport. Det har lett till förödande konsekvenser för de drabbade.

– Vi vet att en enda bild kan få världen att uppmärksamma en situation. Men de människor i de länder som finns med i vår rapport befinner sig lång ifrån kamerorna och mikrofonerna, säger Laurie Lee, internationella biståndsorganisationen Cares generalsekreterare.

Kollegan Johanna Mitscherlich fortsätter:

– Vi hör sällan om människor som lider i de delar av världen som inte är populära turistmål, platser som har en låg prioritet när det gäller global säkerhet eller som är svårtillgängliga.

Den nya rapporten visar till exempel att även om det har varit ett stort fokus på att spänningen har stigit kring kärnvapnen och Nordkorea så har landets humanitära situation inte uppmärksammats av medierna.

FN beräknar att 18 miljoner nordkoreaner – 70 procent av befolkningen – inte har tillgång till tillräckligt med mat och är beroende av livsmedelsbistånd medan 40 procent är undernärda.

Sju av tio fall som lyfts fram i rapporten gäller kriser i Afrika. I Kongo-Kinshasa har våldet ökat kraftigt och den humanitära situationen försämrats dramatiskt.

– Det vi har nu är alla beståndsdelar för en humanitär katastrof. Om det internationella samfundet inte agerar snabbt kommer det att vara för sent, säger Pierre Bry, Cares landschef i Kongo-Kinshasa.

Över fyra miljoner människor har drivits på flykt och två miljoner under bara förra året. Skolor, hälsocentraler, infrastruktur för vatten och jordbruk har förstörts till följd av konflikten. Nära nio miljoner människor är beroende av humanitär hjälp och under 2018 väntas siffran uppgå till 13 miljoner i Kongo-Kinshasa.

Bristen på bevakning leder inte bara till minskad medvetenhet hos allmänheten utan påverkar även tillgången till humanitärt bistånd, säger Johanna Mitscherlich.

Av förra årets mest underrapporterade kriser finns sex med på FN:s lista över de kriser där det råder störst brist på finansiering för att bekämpa dem.

Exempelvis fick Centralafrikanska republiken endast 39 procent och Nordkorea endast 31 procent av de medel som länderna vädjat om under förra året.

– När vi talar om glömda kriser talar vi om bortglömda människor. De som har en röst i offentligheten – debattörer, politiker och organisationer – har alla ett socialt och moraliskt ansvar att lyfta fram de kriser som går under radarn, säger Johanna Mitscherlich.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Politiska fångar friges i Etiopien

Det ökända Maekelawi-fängelset ska stängas och politiska fångar friges, men om det handlar om verkliga demokratireformer återstår att se.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria.Nu