Mutor en tung börda för Nepals utlandsarbetare | Fria.Nu
  • Rohan Tamang åker snart till Mellanöstern för att jobba. Pengarna ska gå till att bygga upp huset där han bor med sin fru, dotter och föräldrar.
Fria Tidningen

Mutor en tung börda för Nepals utlandsarbetare

I varje by i Nepal finns det någon som jobbat utomlands. En tredjedel av landets BNP kommer från utlandsarbetarna. Men det sociala priset är högt.

Det porlar från bäckarna som strömmar ner från Himalayas22 branta slätter. Upptrampade stigar löper upp och ner mellan husen som klarade sig undan den stora jordbävningen för drygt två år sedan. Nästan 9 000 personer omkom och spåren av katastrofen syns fortfarande.

Nepal är ett av världens fattigaste länder och det land som är mest beroende av att deras medborgare åker utomlands och jobbar. Efter jordbävningen har behovet att arbeta utomlands ökat. En fjärdedel – 4 miljoner – av landets arbetskraft jobbar i andra länder och nästan en tredjedel av landets BNP kommer från gästarbetarnas inkomster.

Rohan Tamang bor i ett plåtskjul tillsammans med sin fru, sin tvååriga dotter och sina föräldrar. Deras hem ligger i den lilla byn Rayala, tre timmars bilresa sydväst om Nepals huvudstad Katmandu.

Rohan Tamang berättar att han också jobbat utomlands. I Qatar, som byggnadsarbetare.

– Det var 26 månader sedan jag kom tillbaka.

Han håller räkningen på månaderna. Exakt.

– När jag kom tillbaka bestämde jag mig för att aldrig mer jobba utomlands.

Men nu har han ändrat sig.

– Om fjorton dagar åker jag tillbaka till Qatar, säger han.

Kontraktet löper på två år. Lönen är på cirka 2 000 kronor i månaden. För pengarna han lyckas spara ska familjen bygga upp sitt hus igen.

Rohan Tamang säger att han tvekade länge innan han till slut bestämde sig för att åka tillbaka. Han känner flera som inte fått ut sina löner och istället blivit fast med stora skulder eftersom de tvingats låna för att muta rekryteringsfirmorna som är länken till utlandsjobben.

Omit Gurang har en skräddarsydd skjorta och ett leende som sitter som fastklistrat i ansiktet. Han berättar att hans rekryteringsfirma – Sagun Overseas Services – precis anställt 100 byggnadsarbetare som snart ska åka till Qatar.

– Det är lätt att hitta arbetare. Vi sätter bara in en annons i tidningen eller på Facebook så får vi minst 300 sökande på en gång.

Sedan är det bara att välja och vraka. Bäst är det om arbetarna är utbildade, kan engelska och tidigare varit gästarbetare i Mellanöstern.

Omit Gurang berättar att hans firma skickar mellan 1 200–1 500 arbetare utomlands varje år. Företagen betalar rekryteringsfirmorna för att hitta personal och betalar även kostnader för resor och visum. Arbetarna betalar en administrativ avgift motsvarande 800 kronor för att få ett jobb.

Det är i alla fall så den officiella versionen ser ut.

Ute i byarna berättas det dock om en annan verklighet. Där säger de som jag stöter på att de lokala agenterna tar mutor för att erbjuda jobb. Summorna varierar kraftigt, från 6 000 till 20 000 kronor, vilket är en förmögenhet i ett land där en femtedel av befolkningen har en inkomst på mindre än 17 kronor per dag.

Omit Gurang känner till att det förekommer mutor.

– Inte hos oss men går du till andra firmor så förekommer sådant hela tiden, säger han.

Han tycker ändå att det har blivit bättre för arbetarna det senaste året och tror att Kafalasystemet – som försörjer Mellanöstern med arbetskraft – är på väg att avskaffas.

Hur bor arbetarna som åker iväg då, undrar jag.

– Bra! Vissa har till och med sagt att de har swimmingpools, men det har jag inte sett med egna ögon.

Fakta: 

Nepal – ett av jordens fattigaste länder

Läs- och skrivkunnigheten bland vuxna nepaleser ligger på 64 procent.

Arbetslösheten uppges vara tämligen låg – kring 4 procent – men många är undersysselsatta och lönen räcker inte till.

Endast 75 procent av Nepals befolkning har tillgång till elektricitet.

Källor: Världsbanken, CIA World Fact Book

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria.Nu