Moderaterna: ”Ersätt asyl med kvoter” | Fria.Nu
  • Nya M-ledaren Ulf Kristersson talar under helgens partistämma. M fastställde bland annat att man vill att tillfälliga uppehållstillstånd blir norm.
Fria Tidningen

Moderaterna: ”Ersätt asyl med kvoter”

Moderaterna tog i helgen beslut om att arbeta för en mer restriktiv migrationspolitik. Kritiker menar att M:s nya linje sätter asylrätten ur spel.

– Det ifrågasätter själva fundamentet i den globala skyddsordningen, säger statsvetaren Lisa Pelling.

Under helgens partistämma i Örebro slöt Moderaterna upp kring en hårdför migrationspolitik. Bland annat vill partiet helt ta bort möjligheten att söka asyl inom EU och ersätta den med ett kvotflyktingsystem. Man vill även se fler inre utlänningskontroller och att fler personer med utvisningsbeslut tas i förvar. Dessutom vill Moderaterna att den tillfälliga asyllagen blir permanent.

”Sverige ska fortsatt ha tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel och försörjningskraven för anhöriginvandring ska skärpas,” skriver partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forsell och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner på DN debatt.

Migrationsexperten Lisa Pelling tycker att Moderaternas beslut är oroande.

– Det allra mest oroväckande är att man tänker sig ett system med kvotflyktingar som ersättning för flyktingkonventionen. Det ifrågasätter själva fundamentet i den globala skyddsordningen som delvis bygger på alla staters rätt att reglera invandring, men också deras skyldighet att ta emot människor som korsar gränser för att söka skydd.

Om Moderaternas migrationspolitik blir verklighet, bryter man också mot den grundläggande principen om att stater inte ska utvisa människor dit de riskerar förföljelse, menar Lisa Pelling.

– Det är den här principen som gör att flyktingar trots allt får skydd. Ifrågasätter man den blir det mycket svårare att hantera den globala flyktingsituationen. Det skulle till exempel kunna ge Libanon och Jordanien grönt ljus att sluta ta emot flyktingar från Syrien, och Bangladesh att sluta ta emot rohingyas som flyr från Burma.

Enligt Lisa Pelling innebär helgens beslut en tydlig förskjutning åt höger för Moderaterna. Hon tror att inspirationen kommer från Österrike, där förra veckans parlamentsval präglats av en stark högervåg med rasistiska förtecken.

– Den stora faran med den här typen av politik är att den hjälper till att förstärka främlingsfientlighet. I Österrike ökar både Moderaternas systerparti ÖVP och det främlingsfientliga FPÖ samtidigt. Det ena partiet har inte ersatt det andra.

Men Lisa Pelling tror att taktiken kan innebära att man i längden skjuter sig själv i foten vad gäller väljarna.

– Man framställer det som att problem kopplade till migration har enkla lösningar. Men att ge löften som man vet att man kommer att svika, eftersom det egentligen är mer komplicerat, ökar föraktet mot politiker.

Att Moderaterna nu närmar sig Sverigedemokraterna är dock inget Johan Forsell håller med om.

– Det gör vi faktiskt inte, vi gör en helt egen analys. En stor skillnad är att vår syn på mänsklig rörlighet och globalisering är positiv, säger han till Expressen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu