Var är Santiago Maldonado? | Fria.Nu
  • Demonstranter håller upp bilder på den försvunne aktivisten vid en av flera stora demonstrationer i Argentina den senaste månaden.
Fria Tidningen

Var är Santiago Maldonado?

Det har gått över en månad sedan aktivisten Santiago Maldonado försvann efter en protest i södra Argentina. Ett försvinnande som har väckt konflikter till liv i ett alltjämt polariserat land.

– Jag är helt säker på att Santiago togs av militärpolisen, säger Ariel Garzi, vän till den försvunna 28-åriga aktivisten.

Ariel Garzi är precis på väg till en manifestation i södra Argentina när vi pratar. Det är fredag den 1 september, exakt en månad sedan försvinnandet och hundratusentals argentinare är på väg ut på gatorna för att protestera.

”Donde está Santiago Maldonado?” frågar sig de sig. Det är samma fråga som har ljudit om och om igen under augusti månad – i sociala medier, på gator och torg. ”Var är Santiago Maldonado. Vi kräver att få veta!”

Försvinnandet rör upp konflikter i Argentina. Det har petat upp skorpan i det oläkta kollektiva sår från de tiotusentals som försvann under militärdiktaturen 1976–83. Santiagos försvinnande visar på starka konflikter mellan vänstergrupper och polis, mellan styrande högerpolitiker och oppositionella. Men sträcker sig också tillbaka till tvister mellan kolonialmakt och ursprungsfolk.

Santiago Maldonado bodde i staden El Bolsón i Patagonien. Här var han aktiv i kampen för Mapuchefolkets rättigheter. Ursprungsbefolkningen ligger i konflikt med företaget Benetton som för snart 30 år sedan köpte upp 900 000 hektar mark i området för att odla bomull.

Den grupp Mapuches som lever här är liten men har med näbbar och klor hållit sig kvar och ofta hamnat i våldsamma konfrontationer med polis, som stått på det multinationella företagets sida. Det var under en sådan konfrontation som Santiago försvann.

Flera med-demonstranter hävdar att de sett Santiago föras iväg av la Gendarmería, Argentinas militärpolis. Ett av vittnena är Ariel Garzi, som dagen efter ringde sin kompis mobiltelefon. Någon tryckte på svara-knappen men utan att säga något.

– Under 22 sekunder hörde jag ekot av ett tomt rum och ljudet av stöveltramp, berättar Ariel.

Efter det var Santiagos telefon avstängd. Ariel Garzi var skyddat vittne, tills landets säkerhetsminister Patricia Bullrich ”råkade” avslöja hans identitet under ett möte i Argentinas senat.

”Polisväsendet är inte det samma i Argentina i dag som under diktaturen”, säger samma minister som hävdar att bevisen för att militärpolisen ska ha något med försvinnandet att göra inte är tillräckliga.

Argentinas regering har den senaste tiden legat i konflikt med den mest militanta gruppen mapuches, Resistencia Ancestral Mapuche (RAM), vars mål är att skapa en egen stat i landet. Sedan ett par månader tillbaka är gruppens ledare, Facundo Jones Huala fängslad anklagad för terrorism av Chiles och Argentinas regeringar. På grund av detta hävdar vissa att Santiago Maldonado i själva verket försvunnit självmant och anslutit sig till en Mapuche-gerilla. Skrämselpropaganda menar de som är övertygade om att det är polisen som står för Maldonados försvinnande.

Fallet har också blivit en del av ett politiskt spel i Argentina som går till kongressval den 22 oktober. Den populära tidigare presidenten Cristina Fernandez de Kirchner, som tidigare i år startade ett nytt parti och kandiderar till senator, anklagar regeringen för maktfullkomlighet. Hon menar också att de största medierna är på regeringens sida vilket gör det lättare att manipulera den här typen av händelser. President Macris anhängare anklagar i sin tur Kirchner för att använda fallet som en del i sin kampanj.

Efter påtryckningar från FN gick president Mauricio Macri för några veckor sedan ut och sa att man gör allt man kan för att ta reda på vad som har hänt med Santiago och lovar en summa på motsvarande 230 000 kronor för den som bidrar till att lösa försvinnandet.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ung i Sverige breddar kampen

500 ungdomar ska sittstrejka i riksdagen nästa vecka i protest mot utvisningarna. "Vi är ledsna och trötta men ger inte upp", säger Fatemeh Khavari.

Stockholms Fria

Nazister på Göteborgs gator 30 september

På torsdagsmorgonen meddelade polisen i Göteborg att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera i samband med bokmässan den 30 september. Motdemonstrationer utlovas nu av flera aktörer.

Göteborgs Fria

© 2018 Fria.Nu