• –­ Inget fack i Sverige har varit i närheten av så mycket strejker i proportion till antalet medlemmar som Hamnarbetarförbundet, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap på Högskolan i Skövde.
Fria Tidningen

”Ett illa dolt hot mot Hamnarbetarförbundet”

Konflikten i Göteborgs hamnar omfattar inte bara en kamp mellan fack och arbetsköpare, utan även en strid mellan två olika fackförbund. Det hör till ovanligheterna, menar arbetsvetaren Christer Thörnqvist.

– Sverige har inte konkurrerande fack på samma sätt som i södra Europa. I stort sett är det LO-, TCO- och Sacofamiljerna som sluter avtal, säger Christer Thörnqvist som forskar om svenska arbetsmarknadskonflikter.

I de branscher där olika fackföreningar organiserar samma arbetstagare, som exempelvis journalister och lärare, brukar de mindre facken sluta hängavtal. Det är också vad arbetsköparorganisationen Sveriges hamnar vill att Hamnarbetarförbundet ska göra.

Men de organiserar majoriteten av arbetarna i Göteborgs hamn och tycker inte det är en tillfredsställande lösning. LO-anslutna Transportarbetareförbundet, som är det fack som arbetsköparen har kollektivavtal med, är dessutom ointressera av det förslag på trepartsavtal som Hamnarbetarförbundet lagt fram.

Frågan har en lång historia. Sedan 1970-talet har Hamnarbetarförbundet försökt få rätt att sluta kollektivavtal – oftast utan resultat.

– Om man tittar ända fram till 1990-talet har inget fack i Sverige varit i närheten av så mycket strejker i proportion till antalet medlemmar. Det är möjligt att de är mer radikala än många fackförbund, men det handlar ofta om rent konkreta frågor, som rätten att sluta avtal, säger Christer Thörnqvist.

Varken de fackliga organisationerna eller arbetsköparorganisationerna vill ha fria fackliga organisationer utanför de tre stora förbunden LO, TCO och Saco, menar han.

– De vill ha det stora systemet som funnits sedan mitten på förra århundradet. Som är säkert och tryggt. Där de vet var de har varandra och följer mallar uppgjorda uppifrån.

Regeringens kommande utredning är inget mindre än ett illa dolt hot mot Hamnarbetarförbundet, menar Christer Thörnqvist. I ett uttalande har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) sagt att hon inte tar ställning för någon av parterna i konflikten. Men Christer Thörnqvist säger att beslutet att utreda frågan pekar på det motsatta.

– Den utredare som utses kommer stå nära Socialdemokraterna eller LO. Allt annat skulle vara en supersensation. Det är ett sätt att lägga skulden på Hamnarbetarförbundet. Men jag vet inte hur i all världen de ska lyckas med det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu