Poet som trivs bäst på scenen | Fria.Nu
  • Mästerskapsegrarna i poetry slam öppnade många dörrar för Tobias Erehed. Under åren har han uppträtt på mängder av scener i Sverige. Nu samlar han sina bästa dikter på skivan Historier.
Fria Tidningen

Poet som trivs bäst på scenen

Efter debuten som estradpoet förstod Tobias Erehed att han hittat sin grej. Fria träffar honom för att prata om fördomar, estradpoesi och nya skivan Historier.

När Tobias Erehed debuterade som estradpoet valde han att framföra sina dikter på ett energisparande sätt. Hans framföranden var minimalistiska när det gäller kroppsrörelser.

– Jag stod helt stilla och läste. Jag tänkte att det var helt fel att göra så, men förmodligen bröt jag av ganska ordentligt från andra poeter. Jag märkte också att folk tog till sig texterna då inget annat distraherade, säger Tobias Erehed som tillägger att han i dag är något mer rörlig på scenen.

Tidigare hade Tobias Erehed skrivit låttexter som han framfört med gitarr. Men riktigt hemma på en scen kände han först när han började med estradpoesin. Och framgångarna lät inte vänta på sig. 2011 blev han svensk mästare i poetry slam och året därpå skandinavisk mästare.

På skivan Historier har Tobias Erehed samlat sina egna favoritdikter genom åren.

– Många som spelar in poesiskivor använder musik som ackompanjemang, men jag har läst in mina dikter rakt upp och ner. Förhoppningen är att orden är tillräckliga och att monologerna är intressanta i sig, förklarar Tobias Erehed.

En svart humor präglar dikterna. Några av de kortare dikterna är med avskalade och saknar komiska undertoner. Som en röd tråd finns Ereheds samhällsengagemang. På skivans första dikt tackar Tobias alla de som kommit till Sverige och gjort landet mångkulturellt. Alla är inte lika öppensinnade.

– Jag vill beröra dagens främlingsfientlighet. Det landar ofta i den tematiken när jag skriver, kanske för att det är ett så grundläggande problem i världen, funderar Tobias Erehed.

I den hyllade soloföreställningen Det gyllene mellanläget berörde Tobias Erehed sina egna rädslor. På frågan om vad som skrämmer honom i dag blir svaret mörker.

– När jag är ute på natten väljer jag ofta upplysta gator. Jag har många nojor, men samtidigt inser jag att man inte kan gå omkring och oroa sig hela tiden. På ett större plan skräms jag av det som hände i Stockholm. Efter dådet där vill många stänga gränserna. Men vi får inte stänga ute de som flyr hit för att de söker trygghet.

Fördomar om norrlänningar finns det gott om. Något som Tobias Erehed tar fasta på i sina föreställningar.

– Det finns många stereotyper om norrlänningar och på sätt och vis spelar jag på dessa en hel del, speciellt när jag kör stand-up. Fördomar är något som berörs ganska ofta i mina texter.

Du är ju från Tärnaby. Enligt fördomsprofilen bör du vara grym på skidor, stämmer det?

– Jag hade Stig Strand som granne när jag växte upp i Tärnaby och Anja Pärsson som klasskamrat. Utförsåkning blev aldrig min grej, om jag ska åka blir det på längden, säger Tobias.

Musiken var ett större intresse för Tobias som berättar att han i tonåren började spela gitarr och att han sökte sig vidare mot vistraditionen. Det var också genom visorna som han halkade in på estradpoesin.

– Jag hade skrivit några låttexter som jag inte riktigt kunde tonsätta. Jag tog med dessa till Hängmattan i Göteborg som hade en öppen scen för estradpoesi. Där prövade jag de här texterna. Direkt förstod jag att det här var något som passade mig, det fanns en nerv i estradpoesin som fascinerade mig.

I år firar mästerskapen i poetry slam 20 år. Finalen går av stapeln i Göteborg där allt började för Tobias Erehed. Under SM-veckan kommer Tobias att medverka två dagar som MC.

– Om man beslutar sig för att gå dit väntar en väldigt trevlig stämning. När det är poetry slam erbjuds mycket action, något som vanligtvis inte är förknippat med poesiuppläsningar. Det är speciellt att få tre minuter och tio sekunder på sig att genomföra sitt framförande, det är en otroligt trevlig tävlingsform där energin verkligen känns i rummet, säger Tobias Erehed.

Fakta: 

Tobias Erehed

Född: 1981 i Tärnaby, Lappland.

Bor: Malmö

Tidigare: Blev svensk mästare i poetry slam 2011, nordisk mästare 2012. Uppträder även som vissångare och komiker.

Aktuell: Med skivan Historier (Kakafon).

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett hem öppet för konsten

Sara-Lo af Ekenstam står bakom pop up-galleriet Hemma Hos. ”Att visa konst hemma skapar en annan atmosfär, det blir intimt och hemtrevligt och skapar nya spännande möten”, säger hon.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu