• En fjärdedel av Europas största bankers globala vinster gjordes i skatteparadis år 2015. Svenska Nordea finns i tre skatteparadis: Luxemburg, Schweiz och Singapore. Där var vinsten 2015 cirka 2,3 miljarder kronor ­ betydligt högre än deras vinst i andra länder.
  • En vaktmästare sopar bort falska dollarsedlar som placerats ut av demonstranter i entrén till Mossack Fonsecas byggnad i Panama City.
Fria Tidningen

Ett år efter Panamaskandalen

Ett år har gått sedan avslöjandet av Panamadokumenten – en global skattehärva som inbegrep allt ifrån ministrar till näringslivstoppar och kändisar. Arbetet med att spåra pengarna genom skalbolag och skatteparadis har bara börjat. Men Jakob König på Fair Finance Guide säger att skandalen fungerat som en väckarklocka för allmänheten.

Det var det internationella journalistnätverket ICIJ som publicerade de så kallade Panamadokumenten som avslöjade en global skattehärva. Av de drygt 200 svenska personer och företag som förekommer i Panamadokumenten har Skatteverket i dagsläget bara hunnit fatta tolv beslut som rör elva skattebetalare.

– Det handlar om omfattande utredningar som tar lång tid, säger Katrina Björk, rikssamordnare på Skatteverket.

Hur lång tid det tar att gå igenom alla ärenden kan hon inte säga. Beslut kan överklagas till domstolar och dessutom blir vissa fall även föremål för utredning hos Ekobrottsmyndigheten.

Henric Fagher, som är vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, vill inte gå in på hur många ärenden det handlar om. Han bekräftar dock att Kjell Nilsson – som fram till förra året var ordförande i det börsnoterade ventilations- och byggföretaget Lindab – har delgivits misstanke om grovt skattebrott, vilket flera medier skrivit om.

Enligt Katrina Björk har Panamaläckan skiljt sig från tidigare läckor genom att den har bidragit till ett omfattande internationellt samarbete. Bland annat har OECD tillsatt expertgrupper där länder utbyter information och arbetsmetoder.

– Alla länder har samma material, pratar om samma saker och talar samma språk. Det innebär jättestora möjligheter, säger hon.

En av de stora frågorna man försöker få insikt i är vilka som säljer den typen av tjänster som Panamaskandalen uppdagat. Advokatfirman som stod i centrum för händelserna, Mossack Fonseca, har inte varit aktiv i länder som Sverige, säger Katrina Björk. Så hur har kontakten förmedlats?

– Det är mycket som är höljt i dunkel. Eftersom det inte syns när pengar göms ser det inte så illa ut och då agerar man inte hårt mot det, säger Jakob König, projektledare för Sveriges konsumenters Fair Finance Guide.

Han säger att han sett en del tecken på att banker som Nor-dea nu skärper sina riktlinjer men att det samtidigt är svårt att veta vad som händer ”på insidan”.

– Tyvärr är vi beroende av läckor, framför allt när det gäller skatteparadis.

Jakob König menar att ett av grundproblemen är att flera länder som är kritiska till skatteparadis själva tillhandahåller dem, som exempelvis USA och Storbritannien.

På EU-nivå har man försökt skapa en svart lista över skatteparadis, berättar han. Men den har stött på patrull eftersom flera EU-länder själva ingår i listan. Samtidigt är internationellt samarbete det enda sättet att få bukt med problemen som enligt Jakob König bidrar till korruption och otillräckliga skatteintäkter för välfärd. Det är framför allt något som drabbar utvecklingsländer.

Men enligt en rapport som släpptes i EU-parlamentet i torsdags kan de skatteupplägg som avslöjades via Panamadokumenten ha uppgått till mellan 109 och 237 miljarder euro i förlorade skatteintäkter, bara inom EU. Enligt rapportförfattarna hade intäkterna kunnat bidra till att skapa 1,5 miljoner jobb inom unionen.

Panamaläckan har varit en väckarklocka, inte minst för allmänheten, säger Jakob König.

– Dessutom har bankerna fått känna av hur allvarligt folk ser på den här typen av skandaler och på skatteflykt. Det har lett till en stark reaktion från samhället som visar allvaret i frågan.

Fakta: 

Panamadokumenten:

- Läcktes av det internationella nätverket för grävande journalister, ICIJ, under våren 2016. Dokumenten avslöjade fall av skatteflykt och pengatvätt med kopplingar till politiker, företagare, kändisar och kriminella nätverk i fler än 200 länder.

- I centrum för härvan stod advokatbyrån Mossack Fonseca, med bas i Panama, och en av världens största skapare av skalbolag. Byrån utreds för närvarande både för pengatvätt i samband med den information som kommit via Panamaläckan, och för inblandning i flera fall av korruption i Brasilien.

- Över 6 500 skattebetalare och företag över hela världen är under utredning till följd av läckan.

Källor: ICIJ

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu