• Miljöminister Karolina Skog (MP).
Landets Fria

Svårt att nå miljömålen för skogen

Regeringen har satt upp miljömål som bland annat ska skydda skog med höga naturvärden. Men både miljöministern Karolina Skog och Skogsstyrelsens Bo Hultgren tror att det blir svårt att nå etappmålen till 2020.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har nyligen lämnat in en reviderad strategi för det formella skyddet av skog till regeringen. Strategin ska vara till stöd i arbetet med att bevara skog med höga naturvärden som Sverige har sagt att man ska skydda enligt miljömålet Levande skogar. Men för att kunna uppnå etappmålen som är satta till år 2020 behövs det mer pengar. Det menar Bo Hultgren på Skogsstyrelsen som är en av projektledarna för arbetet med strategin.

– Vår bedömning är att det går att nå målen, men då behövs det mer medel än vad budgeten just nu indikerar.

Sammanlagt är det ytterligare 90 000 hektar runt om i landet som bedömts som viktiga att skydda för att bevara biologisk mångfald. Detta ska ske genom bland annat bildandet av naturreservat och markägares frivilliga avsättningar av mark.

Han skulle vilja se en ny utredning av hur mycket skog som behöver skyddas, en så kallad behovsanalys. Den senaste analysen av vad som krävs för att bibehålla biologisk mångfald och som strategin är baserad på är från 1997 och mycket har hänt sedan dess menar han.

– Det skulle behövas en ny bedömning, där man bland annat skulle titta på hur balansen ska se ut mellan den skyddsvärda skogen och produktionsskogen. Vi hoppas att regeringen vill ge ett sådant uppdrag till Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen.

Miljöminister Karolina Skog (MP) anser att det görs stora insatser för att bevara värdefull skog.

– Den sittande regeringen har ökat anslaget för att skydda värdefull natur med 590 miljoner kronor per år, det är den största höjningen som har gjorts av den här budgetposten sedan arbetet började.

Samtidigt tror hon att det kan bli svårt att nå etappmålen för Levande skogar till 2020.

– Även om vi har ökat takten och arbetat intensivt de senaste åren kan man säga att det finns en historisk skuld som inte går att jobba bort på några få år.

Hon säger att regeringen jobbar på att det ska finnas strategier för att bevara skyddsvärd skog under lång tid framöver. Ett regeringsskifte 2018 skulle vara oroande menar hon.

– När jag tittar på budgetförslagen från oppositionspartierna för skydd av värdefull natur känner jag mig inte trygg.

Karolina Skog är också oroad över att det fortfarande finns en så stor andel hotade och rödlistade arter i Sverige.

– Utvecklingen är inte positiv utan något vi måste klara av att vända.

Då är en kombination av åtgärder viktig, allt från hur vi reglerar den brukade skogen till hur vi tar till vara andra naturtyper.

Att många engagerar sig mot avverkningar och för att rädda sina lokala skogar tycker hon är positivt.

– Det finns många ideella organisationer som gör stor nytta. Skyddet av skog behöver våra myndigheter men också att många engagerar sig ideellt. Samtidigt tycker jag att vi ska unna oss att vara glada och stolta över den satsning som sker. Det är en stor förändring som jag tycker har uppmärksammats för lite.

Fakta: 

Ett av åtta miljömål

Levande skogar är ett av de åtta miljökvalitetsmål som regeringen har satt upp för att bevara biologisk mångfald.

Ett antal etappmål ska säkra att arbetet fortskrider enligt målsättningen. Ett av dessa är att ytterligare 90 000 hektar skog med höga naturvärden ska skyddas från avverkning.

Andra etappmål handlar om miljöhänsyn i skogsbruket och ett variationsrikt skogsbruk.

Rödlistning är en prognos över risken för enskilda arter att dö ut i Sverige. 2015 klassades 4 273 av 21 600 bedömda arter av djur och växter som rödlistade.

Källa: www.miljomal.se, Artdatabanken

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Urskog avverkad i Dalarna

Ett område i Ore skogsrike i Dalarna med träd som är uppemot 200 år gamla har avverkats av Sveaskog.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu