Inget politiskt stöd i riksdagen för nazistförbud | Fria.Nu
  • I lördags demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm.
Fria Tidningen

Inget politiskt stöd i riksdagen för nazistförbud

Efter nazistdemonstrationen i centrala Stockholm förra helgen höjs röster för ett förbud mot nazistiska organisationer. Men det har inget stöd i riksdagen:

­– Det är viktigt att värna om de grundläggande rättigheterna, säger Vänsterpartiets talesperson Linda Snecker.

I helgen demonstrerade cirka 500 personer från Nordiska motståndsrörelsen i centrala Stockholm mot ”främlingsinvasionen”. Demonstrationen genomfördes bara tre dagar efter minnesceremonierna för Kristallnattens offer och tåget marscherade förbi Stockholms synagoga strax efter den judiska sabbatens gudstjänst. På olika filmsekvenser från demonstrationen ser man hur nazister gör Hitlerhälsningar och gör utfall mot polisen, som står mellan nazisterna och motdemonstranterna för att stoppa sammandrabbningar. Nu höjs krav på att det måste komma till polisiära och politiska åtgärder mot att nazister får tillstånd att genomföra sådana här typer av demonstrationer. En av dem är musikern och aktivisten Dror Feiler, som var med och arrangerade en manifestation mot nazismen i lördags:

”Det behövs konkreta lagliga, politiska och polisiära åtgärder för att motverka den organiserade nazismen och stoppa urholkningen av demokratin och den samhällsutveckling vi ser i dag”, skriver han i en debattartikel i Dagens ETC.

Gunnar Westin, som är vice ordförande i Seko Stockholm som också stod bakom helgens motdemonstration, håller med Dror Feiler:

­– Jag kan tycka att det är tveksamt att organisationer som NMR ­– vars metoder går ut på att med hot och våld försöka inskränka de demokratiska rättigheterna och vars hela projekt genomsyras av rashets, rasism och terror ­– tillåts manifestera, säger han.

Samtidigt upplever han att det finns en övertro på att allt kommer lösa sig bara vi förbjuder de nazistiska organisationerna. Det visar erfarenheter från Tyskland, där man har gjort just det men haft svårigheter med tillämpningen:

­– Jag tror också det är viktigt att vi vid sidan av att diskutera om polisen ska ge de här grupperna tillstånd att demonstrera, inte enbart förhåller oss till det här som en polisiär fråga. Det är viktigt att vi finns där på gatorna och säger ifrån när nazister demonstrerar. Vi kan inte tro att polisen ska lösa det åt oss, säger Gunnar Westin.

Det är inte första gången röster höjs för att det behövs politiska åtgärder mot nazisternas organisering i Sverige. År 2014 gick tidigare diskrimineringsombudsmannen och generalsekreteraren för svenska Röda korset, Peter Nobel, ut och krävde att Sverige bör förbjuda nazistiska organisationer. Sverige har flera gånger fått kritik från FN för att inte följa konventionen mot rasdiskriminering, som går ut just på att ”olagligförklara och förbjuda organisationer, samt organiserad propaganda och all annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering”. Också Feministiskt initiativ har föreslagit detta:

”Den organiserade rasismen utgör ett allvarligt hot mot demokratin och innebär en begränsning av det offentliga rummet för alla oss som är föremål för deras hat och våld; hbtq-personer, afrosvenskar, romer, judar, muslimer, men även politiska motståndare; feminister och antirasister.”, skrev företrädare för partiet i en debattartikel i Aftonbladet för några veckor sedan.

Men i riksdagen finns det inget gehör för det här förslaget. Tidigare justitieminister Beatrice Ask (M) menar att den lagstiftning om hets mot folkgrupp som finns i Sverige uppfyller de internationella kraven från FN:

”Demonstrationsrätten är grundlagsskyddad. Polisen ger tillstånd och gör bedömningar hur den skall utövas. Vi tänker inte ändra reglerna”, skriver hon i en kommentar till Fria Tidningen.

Inte heller Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad vill se ett förbud mot nazistiska organisationer.

­– Jag tror det är farligt att vandra den vägen, även om det nu är fokus på att inte tillåta nazister att demonstrera kan det drabba även andra i framtiden. Säg att SD hamnar i regeringen och de bestämmer att vi inte ska tillåta Liberalerna eller Feministiskt initiativ att demonstrera. Därför motsätter jag mig det, vi har yttrandefriheten som vi måste vara rädda om, säger han.

Inte heller Vänsterpartiet ser ett förbud mot nazistiska organisationer som ett alternativ:

­– Vi har grundläggande rättigheter i Sverige om både yttrandefrihet och att få uttrycka sina tankar och åsikter och det är oerhört viktigt att vi värnar om de grundläggande rättigheterna. Speciellt i tider då det är stora högersvängningar, då Trump vunnit det amerikanska valet och direkt går in och lägger in förslag som minska människors fri- och rättigheter, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker.

Kan man göra något från politiskt håll?

­– Vi måste värna att alla måste få uttrycka sin åsikt och också demonstrera, det är viktigt. Däremot måste polisen bli bättre på att se vilka det är som ansöker om demonstrationstillstånd, varför och var. Man behöver inte ge nazistiska organisationer rätt att demonstrera utanför en synagoga till exempel, utan då får de demonstrera på en annan plats. ­

Roger Haddad håller med Linda Snecker:

­– Att polisen ger tillstånd för en sådan här demonstration i princip utanför synagogan eller i alla fall i nära anslutning till den är väldigt olämpligt, inte minst med tanke på att många var på väg till eller från synagogan vid det här tillfället. Det är inte självklart att de alltid ska få rätt att demonstrera där de själv önskar eller vilken dag som helst.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”NMR är i en upptrappningsfas”

Nazistiska NMR har synts i flera gatuaktiviteter i Stockholm nyligen. De försöker trappa upp verksamheten, menar journalisten Carl Tullgren.

Stockholms Fria

Förvaltningsrätten ändrar NMR:s demonstrationsväg

Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat polisens beslut – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg. Detta med hänsyn Bokmässan och Judiska församlingen.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu